Карантин на Хмельниччині: запрацюють дитсадки і приміський траспорт

Другий етап карантину передбачає низку послаблень для жителів регіонів

1728

З 22 травня у Україні починається другий, адаптивний, етап карантину. Глава Кабміну Денис Шмигаль пояснив, що це означає.

Так званий адаптивний етап карантину передбачає скасування тотального карантину на рівні держави і введення пом’якшувальних заходів на рівні регіонів. Для кожного регіону можливість скасування карантинних заходів розглядатиметься окремо. При цьому Шмигаль повідомив, що визначальною на цьому етапі буде медична статистика: кількість хворих на 100 тисяч населення, кількість зроблених тестів на COVID-19, а також – заповнення ліжкомісць у лікарнях.

Отже, з 22 травня, якщо в регіоні не буде нових потужних спалахів хвороби, уряд дозволить роботу готелів (але не хостелів). Щоправда й у готелях поки існуватиме заборона на роботу ресторанів і басейнів. Можна буде також проводити спортивні змагання – без глядачів у залі чи на трибунах. У храмах дозволять проводити  служби за умови, що під час богослужіння щільність перебування людей буде не вищою, ніж одна людина на 10 квадратних метрів.

Є оптимістична звістка і для людей, які щодня дістаються на роботу в місто із сіл: відновлюють роботу міського та приміського наземного пасажирського транспорту.

З 25 травня мають відновити роботу дитсадочків. У великих містах (для Хмельниччини це наразі не актуально) можуть відновити роботу метрополітену.

При цьому Денис Шмигаль підкреслив, що застосування пом’якшувальних заходів не є остаточним. Це буде процес інтерактивний. Уряд щодня моніторитиме ситуацію в регіонах.  І якщо десь спостерігатиметься новий сплеск захворювання на коронавірус, там можуть знову запровадити жорсткий карантин.

Якщо все піде за планом, то з 1 червня може бути запроваджений третій етап карантину, при якому відновлять міжобласні перевезення, а також дозволять відновити навчання. Цей етап також передбачає відкриття фітнес-центрів і спортзалів (але без басейнів). Крім того, у червні також обіцяють відновити авіасполучення.

Зокрема, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що Україна може відкрити своє небо для міжнародних авіаперельотів з 15 червня. У цей день має намір відновити міжнародне авіасполучення Євросоюз. Але ця дата не остаточна; усе залежатиме від того, як складатиметься епідемічна ситуація.

 

" " " "