Керівник на підборах! Як це – керувати найбільшою громадою України?

1492

 Вона чи не усе життя в політиці, щодня обов’язково робить 9 тисяч кроків, пече паски і керує найбільшою громадою України, в якій не проживає. Веліна Заєць – голова Дунаєвецької міської ОТГ з населенням близько 45 тисяч.

 Струнка, енергійна і вольова! Про таких, як вона, говорять, що в їхніх руках і мокре горить.

 З головою найбільшої громади України Веліною Заєць ми зустрілися за кавою у Хмельницькому. На інтерв’ю було усього кілька хвилин, бо зазвичай у відрядженні чиновниця має дуже щільний графік. П’ятий рік поспіль жінка керує Дунаєвецькою міською ОТГ, де на 51 населений пункт 45 тисяч жителів. Цікаво, що сама очільниця – мешканка сусідньої громади – Дунаєвецької селищної. Утім, запевняє, проблеми підопічного люду знає не з чуток.

 Веліна Заєць у політиці вже 30 років. За цей час була і бізнесменкою, і чиновницею, і помічницею народного депутата, а ще очолювала художню самодіяльність та працювала на хлібоприймальні. А от за освітою пані мер – бібліотекарка. Ділиться, перемога на виборах на керівника громади стала для неї несподіванкою.

 Головним здобутком децентралізації пані Веліна вважає активізацію людей до спільного господарювання. В Дунаєвецькій міській ОТГ вже третій рік поспіль існує така ініціатива, як бюджет участі. Механізм простий: громада дає гроші на реалізацію кращих ідей від жителів, які обирають голосуванням.

 А ще за першу каденцію в громаді вдалося реформувати медицину і освіту, побудувати один з кращих пренатальних центрів в області, відновити старостати, провести у села вуличне освітлення і ремонтувати дороги. Пані мер запевняє – усі рішення ухвалюються спільно.

 До слова, пані Веліна має велику родину – чоловік, діти, свекруха і трійко онуків. Тож від домашніх обов’язків жінку ніхто не звільняв. Улюблене хобі – випічка.

 А ще пані-мер не уявляє свого життя без спорту. Через брак вільного часу тренується лишень ввечері.

 Головною опорою в житті Веліна Заєць вважає чоловіка. Каже, без підтримки коханого, навряд чи у неї щось вийшло. А ще пані мер підтримує реалізацію гендерного рівноправ’я в українському політикумі, основаного на Національному плані дій. Утім, жінка зазначає – успіху можна досягнути лише балансом і співпрацею.

 

" " " "