Колія вище кісточок або де дороги ладнують, а де руйнують. Підсумки тижня.

1301

Колія вище кісточок або де дороги ладнують, а де руйнують. Славутський район відомий на Хмельниччині лісами, блакитними озерами і своїми піщаними кар’єрами. А де вони, там колії на дорозі. Особливо влітку, коли асфальт під дією високих температур стає як пластилін під колесами вантажівок. А вантажівки не прості – перенавантажені. Тобто замість двадцяти чотирьох дозволених для руху влітку тонн, можуть важити і сотню. За це звісно заплатять штраф, якщо на пункті габаритно-вагового контролю їх зупинять і перевірять фактичну масу. Та біда в іншому: на всю область такий комплекс один. Ось і виходить, що після літа дорожники мають чимало роботи. А грошей, аби виправити шкоду завдану безсовісними перевізниками, звісно не вистарчає.

Справжнісінькі Карпати, а не дорога регіонального значення. Такі напливи із асфальту трапляються на шосе поблизу Славути через кілька кілометрів. Щороку дорожники їх намагаються усунути, та часто це – неможливо – поблизу піщані кар’єри. Туди фури йдуть за піском і в дощ, і в спеку. За півгодини, які ми провели поблизу місця видобування піску туди заїхало кілька величезних вантажівок. І виїхало так само.

Що відбувається на самому кар’єрі нас не цікавило, тож ми стали поодаль аби порахувати заїжджаючих. Натомість гості завітали до нас.

Може й справді це – громадські активісти, які турбуються за життя й здоров’я відпочивальників. А може й ні – різниця непринципова. Та спостереження доводить: тридцятиградусна спека для перевезень піску не перешкода.

Водій зізнається, штраф йому виписують вперше, і переважують на дорозі теж вперше, хоча щодня здійснює одну-дві поїздки з Славути до Хмельницького. Сам того не відаючи – псує дорогу, по якій їде.

Більш як тонна перевантажу. Після зважування про це дізнався пан Олександр. Він – водій перенавантаженого будматеріалами автомобіля. Їде, щоправда з Києва. Проти штрафу, якщо випишуть, каже, не буде.

Важковаговикам, як відомо влітку на дороги – зась. Асфальт не витримує навантажень і розповзається як пластилін. Тому служба автодоріг області щороку на початку літа вводить традиційні обмеження руху для важковаговиків.

Та це не причина для нарахування штрафу про перевантаження. До сорока тон випишуть хіба поліцейські адмінпротокол про порушення ПДР на суму 510 гривень. Тож виходить, що законодавство не ідеальне – їхати заборонено, а от штрафувати по-дорослому ще не дозволено.

Зруйнованого в області за цей рік перенавантаженими автомобілями асфальтного покриття – більш як двісті кілометрів.

Будівельні матеріали –  пісок щебінь та збіжжя -зерно й насіння – ось найчастіше наповнення перевантажених автомобілів. Руйнують дороги горе-дальнобійники по всій території України. За оцінками експертів збитки від їхніх перенавантажених прибутків складають більш, як два мільярди гривень. Правда й самі сплачують штрафи за перенавантаження. Втім, вони відносно завданих збитків – краплина в морі.  Найбільший за останній час – вісім тисяч євро в Миколаївській області. Аби перевіряти таких недобросовісних перевізників на Хмельниччині зокрема почали зводити спеціальні майданчики для габаритно-вагового контролю.

Таким чином на Хмельниччині до кінця року запрацює ще три комплекси габаритно-вагового контролю. Це щонайменше допоможе збільшити надходження до бюджету від штрафів за перевантаження, а може й навчить перевізників не пиляти гілку, на якій сидять – не псувати доріг, по яких пересуваються.

 

" " " "