Комфортні умови та сучасне обладнання – до пологового будинку Дунаєвець приїздять навіть із сусідніх областей . Підсумки тижня .

2429

Фінансування медичної сфери сьогодні бажає кращого. І хоча на первинній ланці проводиться реформа, яка має змінити надання медичної допомоги на краще,  районні заклади скорочують штат та закривають відділення.  Проте не усі. У Дунаєвецькій центральній районній лікарні вже третій рік поспіль розробляють проекти на конкурс Державного фонду регіонального розвитку. Більшість з них  успішні. За ці кошти відремонтували не одне приміщення та  побудували нові.

Дунаєвецька центральна районна лікарня розрахована на 260 ліжкомісць і є однією з кращих в області.  Тут впроваджують сучасні європейські методи лікування.  Минулого року  розпочали виконувати  оперативні втручання за допомогою лапароскопічної стійки  та з ендопротезування . У лікарні функціонує 12 відділень. Майже в усіх зроблені капітальні ремонти. Наразі триває реконструкція кардіологічного відділення. Роботи планують закінчити до кінця листопада.

Нещодавно в лікарні  добудували  новий корпус на два відділення.  Терапевтичне розраховане на 30 ліжок. Є палата інтенсивної терапії.

Зміни відчули на собі й пацієнти. Кажуть, задоволенні і умовами і ставленням медичного персоналу.

Дитяче відділення  теж розраховане на 30 ліжок. Біля кожного ліжка є кнопка виклику лікаря. Кожна палата оснащена телевізором, малеча  тут переглядає мультики.  Є дитяча ігрова кімната а також  реабілітаційна кімната для діток , хворих та ДЦП та які мають проблеми з опорно – руховим апаратом

Такі кімнати для районного рівня  – це розкіш, говорить Павло Кмітюк. Його 12 річний син Іван хворий на ДЦП. У цьому році хлопчик переніс уже 4 операції і зараз проходить курс реабілітації . Раніше  увесь післяопераційний період  маленький Іван  знаходився  в обласній лікарні.  Батьки змушені були  їздити чи не щодня. Тай таких діток у Хмельницькому багато.  А тут лікар займається індивідуально

Крім того, у відділенні є фізіотерапевтичний кабінет.

4 місяці  тому у лікарні відкрили цех дитячого харчування. Тут виготовляють  кисломолочну та сирну  продукцію,  різні каші, кефір,  ацидофільне молоко.  Загалом асортимент складається із 16 позицій.  На даний час тут харчується близько 70 діток.  Молоко обирають якісне, домашнє

Також тут видають сухі молочні суміші для дітей з малозабезпечених сімей.

В пріоритеті і постійне оновлення медичного обладнання.  У минулому році з обласного бюджету придбали УЗД апарат німецького виробництва. Його вартість становить близько 2 мільйонів. А також гастровідеоскоп, який дає змогу якісно обстежити хворих, зупиняти кровотечі та виконувати оперативні втручання.

Сьогодні фінансування медичної сфери бажає кращого.  Лікарні районного рівня ледь зводять кінці з кінцями.  Відтак  аби покращити матеріально – технічну базу та зробити капітальні ремонти у Дунаєвецькій  лікарні  готують проекти, які   беруть участь у конкурсі   державного Фонду регіонального розвитку.

Справжньою гордістю лікарні є пологовий будинок. Капітальний ремонт тут   теж зроблено за кошти Державного фонду регіонального розвитку.  Умови  європейські, таких не має у жодного пологовому будинку області.   Сучасні просторі палати, кожна з яких оснащена душем та туалетом, дитячим ліжечком, телевізором та холодильником.

Кожна пологова  зала оснащена  усіма необхідними медикаментами .   Лікарі говорять, так зручно і для них і для породіллі. Адже  таким чином  майбутня мама не ходить по аптеках,   повністю зосереджена на пологах,   а необхідні ліки завжди під рукою .

Поряд з пологовою залою розташований блок для виходжування передчасно народжених діток.  Найменше немовля, яке  виходили тутешні лікарі  народилось з вагою 900 грам.   Завдяки сучасному високотехнологічному обладнанню таких діток  не скеровують до обласного перинатального центру, а виходжують на місці

З початку року тут народилось 450 діток.  Дмитро Кишка новоспечений татусь.   Разом з дружиною проживає у Чернівецькій області. Коли постало питання де народжувати сумнівів не було. І хоча відстань додому більше ста кілометрів,  прислухались до порад знайомих і обрали цей пологовий будинок.  Сьогодні маленька Даринка уже поїде додому.

Аби досягти такого результату, головне – бажання, зазначає головний лікар дунаєвецької лікарні Володимир Крупко.  І поки в сусідніх районах закривають відділення, тут готують ще два проекти на ремонт харчоблоку та приймального відділення.

" " " "