«Комуналка» за новими правилами – суть реформи ЖКГ

967

Тарифи, пеня, нові угоди, моніторинг якості послуг і створення наглядових рад – експерти реанімаційного пакету реформ пояснили головам ОСББ Хмельниччини особливості нових умов гри у комунальній галузі України. 1 травня набув чинності Закон «Про житлово-комунальні послуги». Ключовими моментами є пеня за невчасну сплату комуналки, запуск ринку житлово-комунальних послуг і впровадження відповідальності за неякісне їх надання. А ще відтепер на ринку ЖКГ  є лише три законних гравці: споживач, управитель і виконавець.

І таких питань – зо два десятки. Представники ОСББ області засипали спікерів-експертів актуальними проблемами щодо роз’яснення нового закону про житлово-комунальні послуги. Головне нововведення –  запуск ринку послуг ЖКГ і чітке регламентування кількості гравців. Тепер  це споживач, виконавець і управитель. Після укладання договорів можна буде домовлятися про вартість тарифу на послугу.

Топове суперечливе нововведення – пеня за борги за комуналку, не зовсім нове, зазначають експерти. Ми мали подібну практику в середині 90-х. Тоді закон діяв не довго, відмінили через тотальну заборгованість заробітної плати перед населенням. Нині лихі часи минули – пеня повернулася. Експерти реанімаційного пакету реформ кажуть, хвилюватися громадянам не варто, процент мізерний – 0,01% від суми боргу у день, а нараховувати будуть лише тим, хто заборгував після 1 травня.

Водночас, голови ОСББ не дуже вірять, що така ініціатива суттєво вплине на боржників і змусить вчасно розраховуватися за спожите.

І хоч на недобросовісних споживачів впливу майже немає, на постачальника, себто виконавця – є. Планується, що контролювати якість послуг будуть наглядові ради при комунальних підприємствах. Власне, процес створення дорадчих органів на Хмельниччині поки що буксує.

Разом із тим експерти в один голос кажуть, новий закон «Про житлово-комунальні послуги» все ж таки буде сприяти покращенню рівня якості послуг і водночас стимулюватиме розвиток ринку ЖКП. Мовляв, через конкурентні умови гри, великі енергопостачальні монополії з часом  поступляться місцем – меншим і вигіднішим.

 

" " " "