КОНГРЕС МІСЦЕВИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ ВЛАД

386

Тарифи, побутові відходи та питна вода. Саме такі питання обговорили на Конгресі місцевих та регіональних влад. Захід за участі президента України відбувся 30 вересня у столиці. Представників регіонів найбільше цікавить питання ціни на газ, адже зима не за горами. Президент Володимир Зеленський повідомив – тарифи на тепло не підвищуватимуть. Про цей йдеться у тексті меморандуму, що підписали мінрегіон, уряд, Нафотагаз та місцеві ради.

Громади будуть із теплом та якісною водою. У столиці відбувся конгрес місцевих та регіональних рад. Участь у ньому взяли президент, представники кабміну та уряду, а також запрошені голови громад та місцевих рад.

Збільшення програми субсидій можливе лише зі змінами до бюджету. Поки ж прем’єр запевняє, населення платитиме не більше 8 гривень за куб блакитного палива. У підземних сховищах його також вдосталь – каже Денис Шмигаль.

Лише 69 відсотків населення України має доступ до системи централізованого водопостачання.Тому на конгресі підтримали втілення соціальної програми «Питна вода». Розрахована вона до 2026 року.Якщо Верховна Рада її підтримає, у громадах реалізують понад 1700 інфраструктурних об’єктів.

У підписаному меморандумі йдеться про підтримку громад, що не мають достатнього фінансового ресурсу. Так, зокрема до місцевих бюджетів спрямують додатково 4 % податку на доходи фізичних осіб.

В Україні сортують лише 4 відсотки твердих побутових відходів. Усі обговорені питання вкрай важливі для регіонів, каже голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Адже забезпечення населення питною водою та переробка відходів – це ті пункти у діяльності громад, де потрібні комплексні рішення. Саме тому обласна рада , не чекаючи державної підтримки, знайшла фінансування на місцеву програму «Питна вода». Область також запровадили пілотний проєкт « Хмельниччина іде на чистоту».

На конгресі говорили і про відшкодування місцевим бюджетам різниці у тарифах. Загалом, йдеться про цифру у понад 30 мільярдів гривень. Прем’єр запевнив – ці кошти у бюджеті для громад знайдуть. На конгресі був підписаний меморандум, де сторони домовленостей  -Уряд, офіс президента, Мінрегіон, Нафтогаз, Асоціація міст та Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, а також палата місцевих влад. У документі йдеться про субвенцію громадам, фіксовану ціну на газ та спрямування 4 % ПДФО місцевим бюджетам.

 

" " " "