Коронавірус у Хмельницькому: що зроблено, аби не допустити

У міській владі розповіли про вжиті заходи, які мають зупинити ймовірне розповсюдження небезпечної недуги

2348

У Хмельницькому готуються зустріти коронавірус. Втім, краще би його не зустрічати зовсім, але реальність така, що на сьогодні ця біда з легкістю захоплює держави і континенти. Про те, як можна знизити ризики захворювання та що зроблено для запобігання розповсюдження інфекції, нагадали на брифінгу, який відбувся у міськраді.

Перш за все, треба пам’ятати, що коронавірус – це та сама ГРВІ. Від грипу він відрізняється лиш тим, що він нього поки немає вакцини і він більш заразний. Однак увесь комплекс заходів, які підходять для профілактики ГРВІ та грипу, можна застосовувати й для коронавірусу, каже начальник міського управління охорони здоров’я Борис Ткач.

У всіх міських закладах громадського скупчення посилено санітарно-гігієнічні заходи. Зокрема, навіть у комунальному транспорті після завершення зміни тепер проводять дезінфекцію: вологе прибирання, а також протирання поручнів і крісел засобами, що містять хлор або спирт.

У місті також створено мобільні бригади, які оглядатимуть хворих дома – в поліклініку із симптомами коронавірусу йти не треба! Для лікарів, які контактуватимуть із потенційними та виявленими хворими, розроблений спеціальний алгоритм дій.

Борис Ткач також нагадав, кому потрібна медична маска. Маска потрібна хворому пацієнту, аби затримати розповсюдження вірусу в повітрі. Здоровим людям маска не потрібна і ні від чого їх не врятує.

Крім того, директор Хмельницької інфекційної лікарні Оксана Піддубна розповіла, як готується до прийому потенційних хворих на коронавірус їхня лікарня.  Адже саме її визначено в області базовою для ізоляції та лікування людей із підозрою на цю недугу.

Оксана Піддубна також нагадала, що навіть діагностований коронавірус – не вирок. У 80% хворих інфекція протікає в легкій формі, і лише 3% від тих, хто захворів, мають серйозні ускладнення і потрапляють до реанімації.

Біда лиш в тім, що ніхто з нас не застрахований, щоб не потрапити в ті самі злощасні три відсотки. Тому треба зробити все, що в наших силах, аби не допустити розповсюдження захворювання і зупинити інфекцію там, де це можна зробити.

Читайте також: Коронавірус вже в Україні! Перший випадок зафіксовано поряд із Хмельниччиною

Комплекс профілактичних заходів теж нам усім відомий з дитинства. Про них щороку нагадують перед сезоном ГРВІ. Усі вони є в наступній таблиці:

" " " "