Коронавірусна фейкоманія. Підсумки тижня

1169

Цього тижня ми розповідали про феномен карантинної творчості. Психологи пояснили, що жарти і пісні про не смішне,а страшне – нормальна захисна реакція психіки людини.  Утім, поряд із веселими мемами Інтернет заполонили  тематичні  жахачки та фейки.   Найпоширеніші з них:  про відловлювання дітей на вулицях, гелікоптери-оприскувачі та короно-благодійників.  Утім, якщо у подібні «інфо-качки»  важко повірити, то деякі виглядають цілком правдоподібно. До слова,у фейкову новину про Швецію, що не вважає коронавірус загрозою, повірили усі.

Від фейкоманії не застрахований ніхто. Навіть, публічні особи світової ваги. Цього тижня в ФБ активно ширилася інформація про благодійний жест футболіста Кріштіана Роналду, який начебто,   віддав свої готелі під лікарні для хворих на коронавірус у Португалії. От тільки виявилося, що сам меценат про  це ні сном, ні духом.

Або ось, містифікація у масштабах цілої країни, у яку повірили навіть поважні європейські ЗМІ. Тиждень новинарі розповідали про досвід Швеції у боротьбі з коронавірусом. Мовляв, Королівство взагалі  не вважає COVID-19 загрозою для здоров’я своїх громадян. Утім, зрештою обман викрили.

Михайло Золотарьов – SEO-аналітик нашого телеканалу – пояснює, фейкоманія – явище не нове. Дезінформація – виключно комерційний крок. Гучні заголовки приваблюють більше аудиторії,  а відповідно і більше грошей.

Утім, інформація це теж продукт. І поспішати споживати будь щоне варто. Новина може бути, як і харчі, не якісною і зашкодити. У даному випадку – спричинити паніку.

А от аби не грати на руку поширювачам брехні, варто дотримуватися простих правил. А ще не реагувати на гучні заголовки.

І остання порада – свідоме споживання, або інформаційна дієта.

 

" " " "