Корони, вінці та головні убори: у Кам’янці відкрилася унікальна історична виставка

Експозиція налічує понад 70 різних екземплярів, серед яких репліки, копії та оригінали головних уборів правителів та високопоставлених персон минулого

1583

У Кам’янці-Подільському відкрилася унікальна виставка з головними уборами правителів та вельможних персон різних відрізків минулого, які тим чи іншим чином пов’язані з нинішньою Україною. Про це розповіло видання “ХМ-ІНСАЙД”.

В експозиції представлено понад 70 різних корон, вінців та інших розкішних головних уборів. Переважна більшість – репліки раритетів, оригінали яких нині представлені в багатьох історичних музеях по всьому світу. Однак серед представлених експонатів є і декілька цінних оригіналів.

Особливо цікавими експонатами є корони Х-ХІ століття, що належали Святому Володимиру та Анні Візантійській, які займають особливе місце в українській історії, оскільки вирішили її подальшу духовну долю аж до наших часів. Щоправда ці експонати є реконструкціями, однак вони все одно унікальні, адже раніше в Україні не проводили подібних реконструкцій і в нашій державі їх аналогів, до цього часу, не було.

Ще одним цікавим експонатом є реконструйований шолом-корона відомого падишаха Османської імперії халіфа Сулеймана І Законодавця, який в Україні був відомий як Сулейман І Пишний. Разом із шоломом-короною Сулеймана представлений також і головний убір його відомої української наложниці Гюррем Султан, яка відома під призвіськом Роксолана.

Разом з тим не менш цікавими представленими матеріалами можна назвати корони короля Речі Посполитої Яна III Собеського та його дружини Марії Казиміри, та ряд інших експонатів.

Читайте також: Молода влада: у Кам’янці створюють молодіжну раду

Виставка у Ратуші діятиме до 1 жовтня 2021 року. Вартість квитків: дорослі 40 грн; діти, студенти 20 грн.

" " " "