Локдаун по-європейськи або жах напередодні Різдва. Як в ЄС протидіють ковід-19

877

Поки в Україні обговорюють «локдаун вихідного дня», Європейські країни в очікування найсумнішого Різдва століття.  Комендантська година, закриті кафе і ресторани, пенсіонерам і школярам з дому – зась. Німеччина, Англія, Іспанія та Італія, одна за одною посилили карантинні заходи. Попри громадські протести і мільярдні збитки влада більшості країн ЄС зробила ставку на ізоляцію. Мовляв, тільки так можливо перервати ланцюг зараження.

Локдаун по-європейськи або жах перед Різдвом. Саме так називають британські власники магазинів нові обмеження. Країна готувалася до сезону найбільших передсвяткових знижок, однак не склалося. Зазвичай подібні розпродажі приносили підприємцям, коли одну четверту,а коли й третину річного заробітку . Хелен Дікінсон голова галузевої організації власників британських магазинів пояснила, що кожний тиждень весняного локдауна коштував власникам магазинів і крамниць понад 1,5 млрд. фунтів не отриманих заробітків. Експертка прогнозує, що передноворічні втрати будуть куди більше.

Тим часом у Польщі прем’єр-міністр Матеуш Моравецький закликав громадян, котрі старші за 70 років,  залишатися вдома. Нині в країні закриті усі ресторани і кафе, діє заборона на збори більш як 5-ть осіб, ба більше середня і старша школа пішли на дистанційну освіту «плюс» усі діти до 16 років без супроводу дорослих не мають права залишати домівки.

Німеччина посилила обмеження з 4 листопада. Бари, клуби, паби відкриті лишень на виніс їжі, ночівля в готелі лишень з поважних причин, салони краси і спортзали до кінця листопада будуть закриті. Працюють  лишень дитячі садки, магазини і перукарні. Зустрічатися поза домом дозволено лишень із членами своєї родини і ще однією сім’єю. Економісти оціювали Німеччину, як країну що найменше зазнала втрат після весняного локдауна. Однак, нині  корона вірусні втрати оцінюють як 1% від ВВП, або 19 млрд. євро і 50 тисяч робочих місць.

У Франції з 17 жовтня впровадили комендантську годину. Від 21:00 до 6-ї ранку з дому ні ногою. У цю пору працює 20 мільйонів французів. Будь які святкування, якто весілля чи студентські вечірки там заборонені. Влада закликає обмежитися в приватних зустрічах до 6-ти осіб.

Ірландія стала першою країною Європи, яка повернулася до жорсткого карантину через поширення коронавірусу. Локдаун триватиме упродовж 6 тижнів , до 1 грудня.Попри те, що щоденний приріст хворих в Ірландії менший, ніж в інших європейських країнах, влада все ж вирішила перестрахуватися. Там скоротили кількість поїздок маршрутів громадського транспорту. Жителям країни заборонено відходити від своїх будинків далі, ніж за 5 кілометрів. Уряд підтвердив, що за поїздки, що перевищують цю відстань, передбачене покарання. Виняток становлять відвідування роботи, лікаря чи невідкладні сімейні обставини.

Комендантська година діє і в Іспанії. Це перша країна Європи, де офіційно виявлено понад мільйон хворих. Хоча влада країни не виключає, що реальне число інфікованих втричі більше. Основна відповідальність за вирішення проблеми на місцях лежить на президентах регіонів.Іспанія поки що не закриває кордони і робить виняток щодо комендантської години на Канарських островах, одній зі спільнот з найкращими епідеміологічними показниками, щоб якомога більше врятувати туризм. Утім, тут готується до того, що нокдаун триватиме аж до травня.

В Італії попри протести карантин все ж посилили . Нові обмеження триватимуть до 24 листопада. Ресторани, бари, кафе повинні закриватися 18:00 у будні дні. В на вихідних і святкових не працюватимуть взагалі. Крім того, влада рекомендує не їздити в сусідні муніципалітети на громадському або приватному транспорті, за винятком підтвердженої необхідності, потреби в роботі, навчанні, за станом здоров’я.

І поки Європа в очікуваня найсумнішого Різдва, за океаном в Австралії навпаки святкують перемогу над коронавірусом. За останій тиждень туту зафіксували лишень 7 нових випадків, в лікарні нині перебуває 18 осіб. Це переважно туристи. Успіх Австралії зумовлений кількома причинами. Країна швидко і міцно закрила свої кордони. Натомість багато інших країн, особливо в Європі, не зважилися на такий крок. Чиновники сфери охорони здоров’я швидко мобілізували людські ресурси, щоб відстежувати та локалізувати окремі спалахи коронавірусу. Однак, найголовнішим стало те, що лідери країни незалежно від їх ідеологічних поглядів переконали австралійців з самого початку поставитися до пандемії серйозно.

" " " "