Марш Героїв та  відроджений альманах. Підсумки тижня .

979

Марш Героїв та  відроджений альманах. Так цього року вшановували Героїв Небесної Сотні у Хмельницькому. Тисячі містян пройшли усіма центральними вулицями в честь загиблих на Майдані. З 18 по 20 лютого чотири роки тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. Ці дні увійшли в історію України як найкривавіші. Бо, тоді за власні переконання загинула перша сотня мітингувальників.  Аби спогади залишилися не лише в пам’яті, а й у друкованому вигляді. 21 лютого був  презентували перший випуск «Південного Бугу». Над його створенням трудилися ціла команда подільський поетів та прозаїків. Втілити давній задум представників місцевої Національної спілки письменників України вдалося за підтримки міської влади. Також в обласній універсальній бібліотеці відбувся урок-реквієм «Героїв Україна пам’ятає…».

Квітами та лампадками у Хмельницькому вшанували пам’ять Герої Небесної Сотні.  Минуло чотири роки з моменту розстрілів мітингувальників на Майдані у Києві. Чули постріли і хмельницькі вулиці. Під стінами СБУ 19 лютого загинули Дмитро Пагор та Людмила Шеремет. Були і ті, хто отримав поранення. Олександр Полудніцин отримав кульове поранення в черевну порожнину. Його вдалося врятувати. А після цього – довга реабілітація за кордоном, чотири операції. Каже, що з того часу майже нічого не пам’ятає. Та не шкодує, що пішов на пікет.

У ці дні вся Україна згадує, як починалася Революція Гідності. Скільки для кожної родини коштувала війна, скільки життів ще забере агресія? І головне – чому ще не знайшли відповідальних за смерті мирного населення. Хоча хмельничани відзначають і позитивні зміни у свідомості українців.

Пам’ятати подвиг кожного загиблого – це громадянський обов’язок.

Окрім пам’ятників та меморіальних дощок, з’являється і чуттєва поезія про героїв.

У Хмельницькому презентували альманах «Південний Буг». Цей журнал містить твори тридцяти трьох  авторів. Головні з них – представники Національної спілки письменників України. Є твори молодих подільських авторів. На сторінках можна прочитати публіцистику, поезію, прозу та документальну хроніку.

Підготувати перший випуск журналу вдалося за чотири місяці. Він був надрукований тиражем у  триста екземплярів. Частину примірників можна буде знайти у всіх бібліотеках міста. Куди відправити інші альманахи – поки ще вирішують. Також кожен бажаючий може долучитися до написання другого випуску «Південного Бугу», який вже почали планувати.

Кошти на видання журналу виділила міська влада. Головним обґрунтуванням стало створення нового майданчику для розвитку молодих подільських письменників. Тут вони своєю працею зможуть залишити слід про наших героїв, які зробили невід’ємний вклад у державотворення.

В обласній універсальній науковій бібліотеці студентам розповіли про трагічні події 2013 року. Студентські творчі колективи підготували виступи, в яких відобразили біль та смуток нашого народу під час кривавих лютневих днів.

Письменниця та журналістка Наталія Горденко нещодавно видала свою книгу «Життя віддане за Україну». У ній авторка зібрала розповіді про загиблих бійців АТО. Про їх життя і розповідала студентам.

Крім того у бібліотеці підготували спеціальну виставку, де були зібрані книги про події в Україні останніх чотирьох років.

Що ж до студентів, то вони кажуть, хоч і були 4 роки тому підлітками, і можливо не зовсім розуміли усього масштабу подій, що відбувались, та чудово пам’ятають, що відчували.

Оксана Мєдвєдєва, Вікторія Земба, Сергій Криштопа, Антон Чапалда підсумки тижня телеканал «Ексклюзив», Тіві7+

" " " "