ЧОМУ У БУЗІ ВОДА ЗЕЛЕНА

264

Відновлення природного припливу води покращило б стан річки Південний Буг, – у цьому переконаний хмельницький громадський активіст Віктор Карван. За його словами, на каскадах водосховищ, що знаходяться вище за течією річки, не дотримуються режиму роботи. І таким чином зневоднюють один одного, а відтак і Південний Буг.

Громадський активіст Віктор Карван показує русло Південний Бугу на межі Хмельницького. Каже, колись ця місцина була повноводою. Пригадує як малим хлопчаком тут купався і рибалив.

Річка міліла поступово відтоді, як викопали штучну водойму біля заводу «Нева». Тоді рівень води почав вирівнюватися і вона відійшла з цих місцин.

З роками проблема тільки погіршувалася. Зараз у цій місцині течія майже відсутня.

Відновлення природного протоку води частково покращило б стан Південного Бугу. Але проблема у тому, що на водосховищах, які знаходяться вище за течією не дотримуються режиму їх роботи.

Як приклад, Віктор Карван наводить водосховище так званого «Царського озера». Це технічна водойма колишнього заводу «Катіон». І водний ресурс для річки Плоскої, – притоки Південного Бугу. Але вода з «Царського озера» до Плоскої не потрапляє.

Відтак громадські активісти закликають контролюючі органи активніше слідкувати за режимом роботи водосховищ, що знаходяться вище за течією Південного Бугу.  Та разом вболівати за річки Хмельниччини.

" " " "