ДТП З ТРЬОМА ЗАГИБЛИМИ: ЩО ВИРІШИВ СУД

259

Чотири роки тому 29 грудня майже за пів години до опівночі на пункт зв’язку ДСНС надійшов виклик на автоаварію на Давидковецькому перехресті.

Чому водій з’їхав на узбіччя, правоохоронці з’ясували не одразу. Припускали, що міг заснути за кермом. Та у ході слідства стало зрозуміло, що він умисно змінив напрямок руху автопоїзда, бо уникав зіткнення з автомобілем: водій «Volkswagen Bora», який їхав другорядною дорогою з с. Давидківці, проігнорувавши вимоги дорожнього знаку «Дати дорогу», виїхав на головну трасу й різко зупинився. Відтак водій ДАФа застосував екстрене гальмування та інстинктивно звернув – автопоїзд змістився на другорядну дорогу й в’їхав у кафе. Водій вантажівки та двоє пасажирів загинули на місці.

2 травня 2022 року Хмельницький міськрайонний суд визнав водія Volkswagen винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило загибель кількох людей, та у залишенні потерпілих в небезпеці й засудив до 8 років ув’язнення з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки та стягнув з нього на користь потерпілих 900 тис грн. моральної шкоди.

Випадково опинився на місці трагедії й до неї не причетний – таку позицію обвинувачений підтримував увесь час судового розгляду провадження у першій та апеляційній інстанціях й разом з адвокатом переконував суддів, що в автотрощі винен водій автопоїзда.

Водій легковика не міг порушити вимоги дорожнього знаку «Дати дорогу», додає захисник, позаяк цього знаку там не було.

Трагедії не сталося б, якби водій Фольсвагена дотримався правил дорожнього руху й не створив аварійної ситуації, упевнена прокурор. Каже, експерти констатували, що водій ДАФа не мав технічної можливості зупинити свій автомобіль, як екстреним, та і безпечним гальмуванням, з якою б швидкістю не їхав, тому вимушено звернув. Те, що він оминав автомобіль обвинуваченого, що виїхав на головну дорогу, підтверджують й очевидці та відеозапис події.

Жоден з аргументів апелянтів не спростовує висновок місцевого суду щодо винуватості в автоаварії водія легковика, уважає суддівська колегія апеляційного й підтверджує законність вироку. Водночас частково задовольняє апеляційні скарги захисту й звільняє водія від кримінальної відповідальності за залишення потерпілих у небезпеці, позаяк на момент розгляду справи в апеляційному суді сплили строки давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності за цей злочин. Та на строк призначеного судом покарання – 8 років позбавлення волі й три – без права керувати авто, це не впливає.

" " " "