ЕТНІЧНІ НІМЦІ З УКРАЇНСЬКОЮ ДУШЕЮ – ВИСТАВКА КАРТИН НІМЕЦЬКОЇ МЕНШИНИ

58

Понад триста років в нашому місті проживають етнічні німці. Тут вони народжували дітей, знаходили шляхи для самореалізації. Та подумки були зі своєю історичною батьківщиною. Нині у Хмельницькому успішно працює спілка німців. І вже 18 років діє проєкт Зустріч поколінь – це семінари та експедиції німецьких художників України. 9 років тому у Хмельницькому художньому музеї показали доробки митців за результатами таких пленерів. І ось черговий етап співпраці ХОХМу та спілки – відкриття виставки приурочили до днів Європи в Україні.

Полотнища, на яких представлені архітектурні пам’ятки, сумні сторінки історії та українська природа. Усе це твори етнічних німців, які проживають в Україні.

Співпраця німецької меншини та художнього музею триває давно, адже 9 років тому тут уже відбувалась подібна презентація. За цей багато із митців відчули переосмислення і характер написання їхніх картин змінився.

Нині етнічні німці – частина нашого міста. А у час війни ще й стали до лав захисників. Через картини можна помітити і інші споріднені сторінки історії, серед яких депортація.

Поряд із професійними художниками на виставці представлені роботи і аматорів. А триватиме показ картин цілий місяць. Після підписання угоди про співпрацю між нашим містом та Штутгартом і Дрезденом можливості міжнародної взаємодії посилились.

А це дійсно розвиток у різних напрямках – культурному, економічному, освітньому. До цього прагне Хмельницький та етнічні німці, для яких місто над Бугом стало домом.

" " " "