ФОРУМ ГРОМАД ХМЕЛЬНИЧЧИНИ

35

Почути громади. Головні виклики для розвитку місцевого самоврядування в Україні, питання децентралізації та євроінтеграції обговорили на Форумі громад Хмельниччини, що відбувся в обласному центрі. Захід об’єднав понад півтори сотні учасників. Це – представники громад,органів центральної влади, народних депутатів, посадовців області. Захід відбувся за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади за підтримки Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування», на запрошення голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк.

Зокрема, Віолета Лабазюк наголосила, що в області створюються сприятливі умови для розвитку бізнесу, релокованих підприємств, яких налічується близько 6 десятків, надається підтримка внутрішньопереміщеним особам. Модерував захід народний депутат України Віталій Безгін.

У режимі онлайн до Форуму долучилися заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, народний депутат Роман Лозинський.  Учасники заходу мали можливість поспілкуватися із представниками законодавчої гілки влади, уряду, донести свою позицію.

Під час трьох панельних дискусій голови громад, районних рад, мали унікальну можливість розповісти про проблеми, з якими стикаються сьогодні муніципалітети , обміркувати де знайти додаткові ресурси, щоб забезпечити діяльність громад.

Представники громад наголошують на необхідності повернення так званого «силового» ПДФО в місцеві бюджети та про необхідність збереження 64% ПДФО в бюджетах територіальних громад, Адже податок на доходи фізичних осіб – суттєві кошти у структурі доходів місцевих бюджетів.

Окрім нагальних питань життєдіяльності громад, учасники форуму обговорили питання євроінтеграції, міжнародного територіального співробітництва, співпраці українських громад з програмами Європейського Союзу.

Проведення подібного форуму особливо актуально перед обговоренням проєкту Закону “Про Державний бюджет України на 2025», адже став комунікаційним майданчиком для діалогу та обміну досвіду, накопичення пропозицій, що стануть підґрунтям для прийняття законів, спрямованих на зміцнення місцевого самоврядування, налагодження міжнародного партнерства.

" " " "