ХЛІБНИЙ СПАС 2024

223

Голубці гречані, вареники з різними начинками, канапки із салом та хріном, а ще – первачок. Столи старостинських округів в прямому сенсі ломилися від кількості приготованих страв.

Об’єднує ці столи одна стародавня пожива-лежні. Традиційно, усі господині приготували його із грибами.

Для того щоб придбати страви у наметах потрібно зробити донат, який передадуть захисникам, суму якого вирішуєте ви самі. В різні історичні епохи традицією Кам’янця були саме величезні ярмарки, торги. Тож звичай вирішили відновити, і проводити майже цілий рік.

Ідею з організацією старостинських вихвалянь голови та жителі з радістю підтримали. Кажуть, у приготовану їжу вклали усю любов та душу.

На ярмарок, після декількох годин за плитою, прибула пані Таміла.

Окрім автентичної їжі Хлібний спас умістив себе й крафтові вироби. Раніше новорічні еко іграшки, підсвічники, а тепер сережки макраме виготовляє Світлана Леськова.

Далі за прилавком, обставившись кошиками із ротангу, стоїть Людмила Суховенко. Цим ділом жінка займається вже 2 роки.

Маже 10 років тому власну справу з виробництва шкіряних виробів запустив Сергій. Та тоді зрозумів- кожен майстер у Кам’янці наче голка в копиці сіна. Тож попрацювавши із однодумцями, з’явилась організація «Створено у Кам’янці» яка об’єднала десятки, сотні крафтових майстрів.

Окрім покупок готової продукції під час ярмаркування, учасники створювали й власну, а саме – вареники. Принципи їх ліплення та історію наїдка розповідала Олена Борецька. Вартість майстер класу- 50 гривень, участь у ньому взяли діти та підлітки.

Виручені кошти із вуличної газети також вирушать на зсу. Її ідею запозичили у інших міст, адже газета дійсно користується попитом. Дещо змінили, дещо додали, і ось готовий результат

Мальовничий, яскравий на події туристичний Кам’янець не забуває про тих, хто стоїть на варті нашого мирного неба. Тож всі міські заходи мають благодійну мету.

Ярмарок «Хлібний спас» зібрав навколо себе 4 старостинських округи, близько 15 місцевих майстрів та сотні поціновувачів українських традицій. Кам’янець-Подільський радо запрошує усіх бажаючих відвідати торги і восени.

" " " "