ІННОВАЦІЇ У ЛІСНИЦТВІ

184

Ліс починається з насінини. Перший крок його народження відбувається в Хмельницькому лісовому селекційно-насіннєвому комплексі з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Розміщений він в Ізяславському лісгоспі.

За останніх 5 років лісівники Хмельниччини повністю переклали ручну працю на плечі машин. Усі процеси вирощування, створювання та заготівлі лісу механізували. Автоматично тепер і садять ліс.

На Хмельниччині ліси садять фінські машини. Ця техніка – новинка не лише для України. До прикладу, в Латвії працює лише один такий механізм, а на Хмельниччині – уже два. Інноваційні технології запустили в дію у Ізяславському та Шепетівському лісгоспах.

Процес посадки – повністю автоматичний. Машина самостійно робить лунку в ґрунті, регулює глибину ямки, поміщає сіянець. Для покращення енергії росту підживлює його мікро та макроелементами. Далі агрегат прикопує саджанець з обох сторін та обробляє речовинами, які відлякують комах, гризунів та тварин.

Система працює за допомогою мобільного обладнання з підключенням Bluetooth. Оператор вносить в базу площу ділянки, її контури та встановлює GPS координати. Далі ж задає схему посадки і система автоматично її виконує. Процес в режимі онлайн можна відслідкувати на центральному сервері. Таке програмне забезпечення дає можливість створити цифровий двійник лісу.

Ця техніка полегшує працю людей, економить час та ресурс. Швидкість висадки є конкурентоспроможною порівняно з традиційними методами. До того ж центр природничих досліджень у Фінляндії підтвердив: сіянці, посаджені машиною, виживають краще, ніж посаджені вручну.

Таке надбання лісівники Хмельниччини вважають інвестицією в розвиток не лише лісового господарства, але й сучасної європейської України. Тож мають плани на купівлю ще кількох комплексів.

" " " "