«НЕ ДУШИВ – ЛИШЕ ДАВ ЛЯПАС»

230

Тіло 78-річної жительки Печивод, що на Шепетівщині, торік 28 грудня знайшла сусідка. Жінка лежала на підлозі у своєму будинку й не подавала ознак життя. Як згодом з’ясують судово-медичні експерти, її жорстоко побили та задушили. У вчиненні тяжкого злочину слідчі запідозрили 44-річного місцевого, котрий останні пів року мешкав у пенсіонерки. Поліції він зізнався: під час конфлікту побив жінку ногами й врешті рукою здушив їй шию. Обвинувальний вирок Славутський міськрайонний суд виніс 30 травня 2023 року, засудивши обвинуваченого в умисному вбивстві до 10 років в’язниці. На користь сина загиблої – стягнув 1 млн гривень моральних збитків. Та якщо у місцевому суді чоловік визнавав вину, каявся й просив вибачення, то в апеляційному – свою причетність до вбивства заперечив. Мовляв, підписати зізнання його примусили слідчі, пригрозивши максимальним покаранням.

Адвокат підтримав апеляційну скаргу підзахисного. Та все ж вказав, що той кардинально змінив свою позицію вже після того, як потрапив за ґрати.

Прокурор нагадав, що за Кримінальним кодексом України умисне вбивство (частина 1 статті 115 Кримінального кодексу України) карається позбавленням волі на строк від 7 до 15 років. Суд першої інстанції призначив покарання ближче до мінімальної межі й підстав його пом’якшувати ще – немає, уважає він.

Вирок місцевого суду – законний, констатував апеляційний суд. Призначене покарання він визнав таким, що відповідає принципам справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації. Власне, як і розмір грошового відшкодування моральної шкоди сину загиблої, позов якого на 1 млн гривень обвинувачений визнав повністю.

«Вирок Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 30 травня 2023 року залишити без змін, а апеляційну скаргу обвинуваченого – без задоволення».

" " " "