ОБЕРЕГИ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ

325

Викладачі школи іконопису, що у Хмельницькому виготовляють мініатюри ікон із зображенням святих для українських військових. Їх роблять невеликі за розміром, аби хлопці та дівчата на фронті тримали при собі у кишені. Як зазначає директорка, число зроблених оберегів сягнула за тисячу. З них частину подарували воякам, частину у госпіталі.

Зображення наносять за допомогою техніки декупаж. За зразок взяли зменшені копії ікон із серії написаної ще у 2014-му році. Ці образи 8 років тому передавали військовим на передову. Серед переліку зображених святих Миколай Чудотворець, Покрова Божої Матері, Пантелеймон Цілитель, архангел Михаїл та ангел-охоронець.

Спочатку викладачі брали свої матеріали. Допомагали із сировиною та фарбами військові із Миколаєва. Деревину обробляють вручну і на станках. Святослав окрім викладання займається столярством. Каже, першу партію виготовили із дерев’яних піддонів.

Особливі образи тим, що на частині нанесена молитва до святого. Це зробили для того, аби захисники змогли у будь-який момент звернутись до Бога. А освятив ікони священик, який навчався у школі іконопису 5 років тому.

Викладачі школи долучились до благодійного збору коштів на підтримку ЗСУ, де виставили на продаж 50 екземплярів робіт. Проходить акція в обласній бібліотеці для юнацтва, спільно з місцевою спілкою художників.

" " " "