ОВОЧІ ПЕРЕМОГИ ПОЛОНЩИНИ

396

Через війну українські аграрії втратили землі, ринки збуту, логістику. Як наслідок на ринку виник дефіцит овочів. До прикладу, помідор в Україні  почали збирати вдвічі менше ніж до повномасштабного вторгнення. В першу чергу через тимчасово окуповану Херсонщину, де вирощували кожен 4-ий український томат. Втримати овочевий ринок, а відтак і ціни завдання не з легких, яке лягає на  господарства, що працюють на «відносно мирних» територіях.

Овочі «Борщового набору» вирощують на полях фермерського господарства «Колос», що поблизу Полонного. Це – соковита капуста,  тут – наливається ароматом перець, за обрієм доглядають 290 кадр за столовим буряком. А в нещодавно збудованих теплицях – набирають кольору помідори. Раніше томати вирощували на відкритому ґрунті. Однак, все змінило повномасштабне вторгнення. Через тимчасово окупований південь Україна відчула дефіцит овочів і томатів, зокрема.

Тож вирішили розвиватися далі. У липні 2022 року господарство скористалися грантовою програмою «єРобота». За одним із її напрямком держава компенсувала до 70 відсотків вартості побудови теплиць. І в господарстві на Полонщині ризикнули відкрити відносно нову для себе справу, щоб помідори вирощувати цілорічно. Окремі теплиці вже приносять перший урожай. Томати реалізують поки-що на ринку Полонщини. Ягода сподобалася місцевим, а інакше не могло і бути, адже до їх вирощування тут підходять дбайливо, беручи за основу кращі світові практики овочівництва.

Пів справи звести каркас теплиці й натягнути плівку. Потрібно було обладнати 333 кадр інфраструктуру, змонтувати зрошувальну систему і багато іншого. Та й догляд за рослинами  потребує дбайливих рук, а це додаткові робочі місця для переважно місцевих жителів. До осені в господарстві побудують усі теплиці, що запланували.

На Полонщині власним прикладом довели, що українська щедра земля й роботящі руки дозволяють на рівні конкурувати із провідними світовими виробниками овочів. У важкий для країни час створювати нові робочі місця, забезпечувати продукцією і тримати економічний фронт.

" " " "