ПАЛАЦ ПЕРИТОРІНА ДОСЛІДЖУЮТЬ У ДЕРАЖНІ

395

Давню фальцеву крівлю та фрагменти кахлевих печей знайшли дослідники в особняку адвоката Периторіна 1910 року, що в Деражні. Про це повідомив львівський архітектор та дослідник будівлі Іван Щурко. Нагадаємо, особняк у Деражні виставили на аукціон. У листопаді минулого року його придбала львів’янка Ганна Гаврилів, засновниця проєкту «Спадщина UA», що  рятує історичні пам’ятки. Кінцева ціна з податками склала понад півтора мільйона гривень.

«Випадкова емоційна купівля про яку ми не пожаліли», – так схарактеризувала покупку палацу в Деражні Ганна Гаврилів. Понад два місяці там працювали науковці й з’ясували цікаві речі. Відкриття перше – адвокат Периторін, який володів особняком у Деражні, насправді носив прізвище Гершгорін.

Відкриття друге: під шаром радянського шиферу науковці знайшли давню фальцеву крівлю, а на горищі – елементи 5 кахлевих печей і одного каміну, які прикрашали особняк.

Також дослідники відзначають оригінальну систему внутрішніх віконниць, художній паркет початку 20 століття та підземні ходи.

У найближчих планах власників – максимально ретельно дослідити будинок. Впорядкувати й провести протиаварійні роботи. Після чого презентувати дослідження для мешканців Деражні, істориків та краєзнавців. А після війни не виключають і комплексну реставрацію.

" " " "