ПРОБЛЕМАТИКА У ГРОМАДАХ

317

Вода, дороги та ціни на газ – це далеко не весь перелік проблем, що турбують подолян. А ще утеплення соціальних закладів, відсутність робочих місць для молоді та демографічна криза. Усі ці проблеми можна вирішити лише із залученням соціальних програм та продуманій  державній політиці. Наша знімальна група побувала у двох громадах краю Староостропільській та Миролюбненській. Обидві утворились у 2020 році. Тож із обмеженим фінансовим ресурсом  намагаються зберегти соціальні заклади та робочі місця.

Віолета Лабазюк продовжує робочі поїздки у громади краю. Цього разу голова Хмельницької обласної ради разом із депутатами Тетяною Зеленко, Сергієм Слюсарчуком та Володимиром Романюком відвідали дві молоді громади – Староостропільську та Миролюбненську. Обидні утворились минулого року – тож не отримали від держави підтримки. Зустріч у Миролюбненській громаді відбулась у Немиринецькому ліцеї. Тут навчається понад 150 діток, і лише 20 із них місцеві. Решту разом із педагогами довозять. Заклад є ліцеєм. Тут залучають учнів до позашкільного дозвілля.

Голова громади каже, бюджет громади 36 мільйонів гривень. І значна частина коштів іде на комунальні заклади. Адже вони потребують  ремонтів та утеплення. Дефіцит є і у шкільному автобусі, каже Олег Москалюк.

Після утворення громади зіштовхнулись із викликами. Саме після децентралізації частина закладів освіти закрились. Тож виникла потреба в перевезеннях дітей , а також педагогів.

Проблемою залишається і будівництво водогонів по селах Миролюбне та Самчинці. Наявність проектно-кошторисної документації – це ще один крок для можливості фінансування проектів водопостачання та водовідведення у громадах з обласного чи  державного бюджету, у разі прийняття та фінансування відповідної державної програми, каже голова Хмельницької обласної ради.

Важливим для громади є ремонти місцевих автошляхів. Дорога Т 23 26 до Старокостянтинова могла би стати для громади потужною транспортною артерією.

У Старостропільській громаді, що також є досить молодою, серед проблем залишається облаштування закладів освіти. Адже левову частку 50 мільйонного бюджету спрямовують саме сюди. Тут намагаються зберегти приміщення , як варіант – реорганізація у заклад дршкілля.

Віолета Лабазюк каже, завдяки недодавно прийнятій обласній програмі «Спортивний майданчик» , що розрахована до 2026 року, громади мають можливість будувати мультифункціональні майданчики на умовах співфінансування. Проєкт даної програми сформований на основі звернень громадян саме за ініціативи Віолети Лабазюк.

Одним із комунальних закладів обласної ради є Самчиківський будинок-інтернат. В закладі проживає 49 осіб. Серед підопічних закладу – і ті,які не здатні пересуватись. Понад 12 років тому ці стіни стали прихистком для Євдокії Кирилівни. У жінки цукровий діабет та хворі суглоби.

Директор закладу каже, тримають підсобне господарство , роблять поточні ремонти приміщень. На часі – утеплення корпусу.

Голова обласної ради разом із депутатами побувала також у історико-культурному заповіднику «Самчики». Перлина садово-паркового мистецтва потребує оновлення. На шостій сесії обласної ради депутати виділили кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації. Директор заповідника сподівається, що до реставрації вдасться залучити державні кошти.

І в великих, і в малих громад спільною проблематикою залишаються складна демографічна ситуація. Адже коли садки переповнені, а молоді родини повертаються і села – тоді і громади стають потужнішіми.

 

 

" " " "