ПРОГРАМА РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ДІЯТИМЕ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ

297

Хмельниччина стала 17-ою областю в Україні, де затвердили мовну програму. Вона передбачає більше книжок українською, створення розмовних клубів, курси з вивчення і багато іншого. На це планують виділити гроші. Впроваджувати програму буде Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій і Департамент освіти та науки Хмельницької ОВА.

Від початку року на адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло більше тисячі звернень, де українці жалілися на порушення мовного Закону.  Найбільше від мешканців Києва. Серед порушників – інтернет-магазини, сфера обслуговування та освіти.

Тарас Кремінь нагадав, що за систематичні порушення можуть накладатися санкції у вигляді попереджень або штрафів. Якщо порушення вчинено вперше сума може коливатися від 3400 (трьох тисяч чотирьохсот) до 8500 грн (восьми з половиною тисяч гривень), а за повторне протягом року до майже 12 тисяч.

Звернутися зі скаргою щодо порушення мовного Закону застосування державної можна у письмово або в електронному вигляді. Адреси можна дізнатися на офіційній інтернет-сторінці Уповноваженого із захисту державної мови.

" " " "