УВАГА – ШАХРАЇ!

159

Кількість шахрайств на території Хмельниччини зросла більш, як в тричі у порівнянні з минулим роком. Лише за минулий місяць жителів області ошукали на понад 8 мільйонів гривень. А в масштабах держави збитки пішли на мільярди. Лише протягом червня жертвами шахраїв стали 239 жителів Хмельниччини. Поліціянти розповіли, як вберегти свої гроші.

Найпоширеніші види шахрайств пов’язані з телефонними дзвінками. До прикладу, псевдобанкіри представляються працівниками банківських установ. Виманюють максимально дані про банківські картки, рахунки, паролі. А далі вже справа техніки – гроші з картки зникають.

Аби видурити у людей гроші злочинці придумують різноманітні способи. Телефонують від імені поліції чи медиків, розповідаючи, що родич потрапив у біду.  Повідомляють про псевдо соціальні виплати. Заманюють низькими цінами на товари в інтернеті. А коли потерпілі перераховують кошти за товар наперед, – жоден не потрапляє до замовника. Ворожки надають свої псевдопослуги у соцмережах.

Під час купівлі поліціянти радять користуватися перевіреними сайтами, не переказувати кошти наперед, а надавати перевагу післяплаті. Не довіряти спокусливим пропозиціям, де ціна явно занизька. Нерідко потерпілі від шахрайства зволікають зі зверненням до поліції. Тому варто відразу телефонувати правоохоронцям, коли є підозра на шахрайські дії.

" " " "