ВІДНОВИТИ РЕЦЕПТИ ГАСТРОСПАДЩИНИ

371

Золотистий, червоний, зелений та холодний. І це ще не всі варіанти української традиційної страви – борщу. Більшість його інтерпретацій загубились. Та частину все ж відтворюють і досі.  Як от полонський борщ «Чорний козак». Його вирішили приготувати працівники обласного центру культури та мистецтв в рамках проекту «Міжнародний борщ».

Історія полонського борщу починається ще з часів визвольної боротьби 1648 року. 3 дні і 3 ночі військо, на чолі із полковником Кривоносом, штурмом намагалися взяти полонський замок. За переказами старожил, допоміг у цьому таємничий Чорний козак, показавши війську підземний замковий хід.

Вперше міжнародний борщ приготували із польськими волонтерами. Цього разу до приготування запросили американських з українським корінням. Ілля та Олександра  родом з Полонщини, кажуть, в Америці українців всіляко підтримують та серце проситься на рідну землю.

Онлайн американська та українська сторони розпочали приготування. Інгредієнти для чорного козака нічим не відрізняються від традиційного борщу – м’ясо, картопля, капуста, буряк, овочева засмажка. Та є й декілька незвичних.

Поміж розмовами частинку українського побуту в піснях передавали місцеві виконавці.

Ось так, з різницею в декілька годин, в америці та полонщині  варили українську національну страву. Приготування борщу вчергове довело – українці єдині навіть на відстані у сотні тисяч кілометрів.

" " " "