ЖУК – ЖИВА УКРАЇНСЬКА КУХНЯ

327

До державного навчального закладу «Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг» на обласний семінар із вшанування пам’яті відомої дослідниці гастрономічної історії України Ольги Павленко завітало півсотні представників закладів професійної освіти Хмельниччини та навіть гості з Донеччини. Ольга Павленко  провела колосальну дослідницьку роботу із відновлення автентичних страв наших пращурів. Свої напрацювання систематизувала у книзі «ЖУК» – Жива українська Кухня.

Ольга Павленко, що працювала під творчим псевдонімом «Кольорово» –  мисткиня, що мала студію образотворчого мистецтва у Кременчуці. Організовувала благодійні заходи. У лютому 2022 року перебувала в США, де популяризувала українську культуру та закликала допомагати у боротьбі із загарбниками. Через кілька місяців повернулася додому, де її життя обірвала російська ракета, що влучила у кременчуцький торговий центр, де за збігом обставин була й Ольга.

Незадовго до загибелі Ольга видала перший том «ЖУКа», – Живої української кухні. У збірці 365 рецептів на щодень, з різних регіонів країни. На практичному семінарі майстри виробничого навчання Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг» поділилися досвідом приготування окремих страв із колегами з інших навчальних закладів, що здійснюють підготовку кваліфікованих працівників із професій громадського харчування.

Книш житній, пшеничний, із капустою, картоплею, гречаною кашею чи салом. Однаково смачний, але обов’язково на живій заквасці. У своїй книзі Ольга пише, що з нею потрібно поводитися як з рідною людиною. Берегти, доглядати, годувати. Хлібобулочні вироби на заквасці  після тривалого бродіння не лише смачні, але й корисні для здоровя.  

Гостям показали поетапне приготування з демонстрацією на великому екрані – книша, манників, варі – як різновиду вінегрету, голубців з різними начинками, пінників на запеченому яблуці,  що складають гідну конкуренцію зефіру.

 «Усі крапки над українські спеції» розставила викладачка спецдисциплін Світлана Горпинич. Українська земля багата пахучими корисними рослинами, які , не гірші заморських, але не виправдано забуті.

Українська кухня небезпідставно вважається однією з найсмачніших в світі. У цьому переконалися учасники практичного форуму.

Як це роблять у Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти сфери послуг. Цей заклад обрали як «Кулінарних хаб» у пілотному проєкті, що реалізують в рамках реформи шкільного харчування. І хто зна, можливо, що ці смачні, корисні, автентичні українські страви з’являться вже незабаром у новому шкільному меню.

" " " "