Містян запрошують долучитися до голосування за кандидатів на звання «Почесного громадянина Хмельницького»

962

Письменник і архітектор. Цьогоріч на звання почесного громадянина Хмельницького було подано дві кандидатури. Аби визначитися із переможцем організатори протягом місяця вивчатимуть думку містян. Свої відгуки за кандидатів можна залишати у телефонному режимі.

Архітектор Гнат Петрович Чекірда. Він 36 років працював і творив у Хмельницькому. На початку його творчого шляху звичного для нас міста ще не було. Тому на плечі молодого, але талановитого архітектора, озброєного лише олівцем, лягло створення багатьох існуючих візитівок. Саменими зараз найбільше пишаються містяни.

А ще – міське пожежне депо – нинішній кінотеатр Планета. Саме там нещодавно встановили меморіальну дошку із зображенням архітектора. У скарбничці заслуг і пам’ятка садово-паркового мистецтва Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана. А ще – театр ляльок, низка чотириповерхових житлових будинки у центральній частині міста.

Гнат Чекірда присвятив своє життя архітектурній творчості. Йому було цікаво створювати реальні об’єкти та навчати своїх колег.

Викладач, письменник, журналіст, літературознавець Олександр Андронікович Відоменко. У 1966 році переселився із сім’єю у Хмельницький. Впродовж 30 років працював викладачам в економічному технікумі.

За 17 років видав сім науково-пошукових книг про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка і Миколи Гоголя. У 2009 році видав краєзнавчий альбом «У покоях Енгельгардтів». В ілюстраціях та описах розповідає про реальні умови життя Кобзаря.

За свою творчість Олександр Відоменко Указом президента був нагороджений орденом «За мужність». Також йому призначили довічну стипендію як видатному діячу освіти. Нагороджений орденом Народного Руху України «Орден В’ячеслава Чорновола» та орденом «Козацький Хрест».

Тож, містян запрошують долучитися до голосування, яке триватиме до 26 червня. Відгуки прийматимуть за телефоном 70-23-19 .

Імена переможців стануть відомі у вересні.

" " " "