Мовчання на вагу золота. Підсумки тижня .

2789

Мовчання на вагу золота. Громадську активність на Хмельниччині все частіше почали присікати правоохоронці. Мова не про порушення демократичного права людей на зібрання чи збори. Мова – про хабарництво серед тих самих активістів. Лишень півроку минуло як на «липкорукості» погоріли борці за народ Григорій Дерев’янчук та Анатолій Кравець. І цього тижня – продовження невигаданої історії. В ізоляторі тимчасового тримання –  знову двоє. Михайла Хабаля та Артура Кутея зловили із 10-ма тисячами зелених. Що це – закономірність чи прикрий випадок?

600 доларів за керівне крісло. Прокуратура, СБУ та поліція спіймали на вимаганні громадських активістів. Новина піврічної давності прогриміла на увесь край. Члена ГО «Хмельницький майдан» та очільника псевдо територіальної громади «Опір» взяли на гарячому.

Першим із затриманих виявився заступник голови Ради Майдану Анатолій Кравець. Другим – славнозвісний Григорій Дерев’янчук. Керівник псевдо територіальної громади Хмельницького не перший раз потрапив у поле зору правоохоронців. Саме він не так давно самовільно захоплював одне із приміщень біля першої аптеки, а ще закликав хмельничан не платити податки. Не приховував – прагне збагачення –  для хмельничан, і власного.

Півроку минуло і на достаток потягнуло іще кількох громадських активістів. Цього тижня двійко із них знову відмітилося – їх, як і попередників, на гарячому спіймали під час отримання 10 тисяч доларів США. За них добродії мали дати обітницю мовчання двом конторам-забудовникам.

Прізвища затриманих в прокуратурі традиційно не називають. А от в інтернеті «гуляє» лише два. Артур Кутей та Михайло Хабаль. Якщо про першого діяча інформації щодо його громадської роботи – небагато – відомо лише те, що Артур Кутей – успішний спортсмен, то про Михайла Хабаля сказати можна чимало. Отож, знайомтеся.

Безробітний Михайло Хабаль – один із активних діячів псевдотериторіальної громади міста Хмельницького, побратим півроку тому затриманого за хабар активіста Григорія Дерев’янчука. Власне, на цьому відео (суд.) чоловіки пліч-о-пліч відстоюють інтереси рідної організації у суді. До речі, саме у судах Михайла Хабаля можна зустріти чи не найчастіше. Він активно штампує позови, подає клопотання і звертається до різних контролюючих інстанцій. З приводу будівництва деяких об’єктів також був помічений із критикою. Наразі шукати правди активісту, скоріш за все, доведеться стосовно власної персони. Він, як і Артур Кутей, перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

Слідство у даній справі триває. Якщо правоохоронці зберуть достатньо доказів, вимагачам як і їх попередникам загрожуватиме від 3 до 7 років позбавлення волі. Хоча остаточне рішення – за судом. Голова Ради Майдану Алім Міщук переконаний, зважаючи на те, що відбувається у справі його колишнього заступника – Анатолія Кравця – всі псевдо-активісти, а саме так він називає підозрюваних, вийдуть сухими із води. Нагадаємо, що і його, і Григорія Дерев’янчука ледь не зразу після затримання випустили під заставу у 100 тисяч гривень.

Подібні випадки хабарництва Алім Міщук вважає вигідними – владі. Каже, таким чином, вона дискредитує громадський рух Хмельниччини. Його підтримує і інша громадська активістка Альона Береза. Дівчина взагалі не береться називати підозрюваних своїми колегами по цеху.

Займаючись не один рік питаннями незаконного будівництва, голова Жіночого антикорупційного руху, додає, те, що деякі активісти наживаються за допомогою вимагання та тиску – цілком закономірно. В будівельній галузі обласного центру процвітає корупція. А правоохоронці бездіють.

Голова Ради Майдану із колегою солідарний. Каже, правоохоронцям слід би було не тільки на всіх усюдах трубити про затримання нечистих на руку активістів, а й взятися за перевірку законності зведення об’єктів, з забудовників яких вимагали.

Як-то кажуть, наслідків без причини не буває. Активісти кажуть, сподіваються, що такі прикрі випадки більше не повторяться. І, навіть не вірячи, уповають на правосуддя.

 

" " " "