Мрії збуваються .  Україна визнала її таланти, а добрі люди здійснили мрію!

687

Україна визнала її таланти, а добрі люди здійснили мрію! Мама з Хмельницького здійснила мрію школярів з інвалідністю та здобула вчительський «Оскар». Леся Шевчук – вчителька початкових класів, стала лауреаткою премії  освітнього конкурсу «Global Teacher Prize». Це перший і єдиний конкурс для педагогів в Україні та й у світі. Для хмельничанки це – нове шкільне авто для підвезення дітей-інвалідів та переобладнання басейну під потреби особливих учнів загальноосвітньої школи №8. На звершення жінку спонукав син. Хлопчик прикутий до інвалідного візочка.

Україна визнала її педагогічні таланти, а добрі люди здійснили мрію! Це відео з церемонії нагородження кращих вчителів України «Global Teacher Prize» .  Вчителька молодших класів з Хмельницького Леся Шевчук ще не знає, що вона – серед переможців.

Другою несподіванкою стало те,  що окрім учительського «Оскара» жінка здобула спеціальний приз – здійснення мрії: нове авто для підвезення учнів з інвалідністю, та переобладнання басейну під потреби особливих дітей. На звершення Лесю надихнув син. Хлопчик невиліковно хворий і прикутий до візка.

Хлопчик навчається в ЗОШ№8. Вона єдина у місті, що пристосована для дітей з особливими потребами. Тут є ліфт, спеціальні санвузли, розвиткові кімнати, пандуси і, звісно, колектив фахівців.  Тепер заклад готують до реконструкції басейну.

У восьмій школі навчається 45 дітей з особливими потребами. Щороку ця цифра зростає в середньому на 8-10 учнів. Тому, на думку освітян, інклюзію потрібно впроваджувати швидше і, головне, не шкодувати на  це коштів.

Із цим питання ми вернулися до департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради. Відповідь не стала несподіванкою.

Грошей не вистачає не те, щоб переобладнати інклюзивні школи під потреби особливих учнів, їх не вистачає навіть для оновлення підручників.

До реалій життя можна віднести і те, що в українському суспільстві існує несприйняття інклюзії в освіті. Протягом доби ми цікавилися у наших підписників у ФБ, чи задоволені вони тим, що діти з особливими потребами навчаються разом із здоровими дітьми?  Майже третина аудиторії відповіла, – ні. Схожі дані ми отримали і під час вуличного опитування хмельничан. Двоє з десяти – рішуче проти інклюзивності в освіті.

Тим часом, надія про рівні освітні можливості все ж є. Бо на відміну від дорослих, діти до інклюзії готові.

" " " "