Мислити як злочинець, або Про особливості роботи експертів-криміналістів

3002

Мислити як злочинець. Цього тижня ми підготували для вас серію сюжетів про поліцейські професії. Їх, насправді, багато. І хоча усі вони різні, кінцева і загальна мета всіх фахівців правоохоронної системи – це доведення вини злочинця та покарання винних. Розпочнемо із експертів-криміналістів. Власне, про специфіку їх роботи та про те, як і де можна навчитися такому тонкому ремеслу розпізнавання і документування доказів – із перших уст.

Замість сукні – форма, замість сумочки – ось такий робоча та об’ємна валізка. Пані Юлія на роботу без нього – ніяк. Адже в ньому чи не все необхідне на щодень. Різноманітні баночки, пінцетики, розчини та порошки – усе, що допоможе втрапити на слід. Збір доказів – основне завдання експерта-криміналіста.

Усе працює майже так, як нам із вами показують у серіалах.

Пані Юля зізнається, детективи самій дивитися  важко – бачить усі помилки екранних колег.

Жінка не приховує пошук слідів – геть не її дитяча мрія. Колись хотіла бути просто правоохоронцем. В 2006-му вступила до Донецького юридичного університету. І вже на другому курсі постала перед вибором – групу ділили на слідчих та, власне, експертів. Тож, каже жінка,її обрала професія.

Пані Юлія каже, професія криміналіста – найбільш жіноча та дефіцитна у всій правоохоронній структурі. В Україні таких, як вона, готують лише у Національній академії внутрішніх справ. Фахівців – одиниці, а от роботи – по зав’язок. Без експерта, зізнаються слідчі, – жодної справи розкрити не вдасться.

Аби кримінальні провадження доходили до суду – у головному управлінні працює цілий штат криміналістів. Попри це, рук все одно не вистачає, тож в правоохоронній структурі чекають на молоді професійні кадри.

 

" " " "