На Хмельниччині експорт поки переважає над імпортом: яку тривожну тенденцію виявила статистика статистика

Хмельниччина експортує на зовнішній ринок переважно сировину, а купує за кордоном пальне, електричні та механічні машини

1004

За період з січня по вересень 2019 року обсяг експорту товарів нашої області склав 450 мільйонів доларів США, а обсяг імпорту становив 406,6 мільйонів доларів. Тобто у зовнішній торгівлі наша область має додатне сальдо, яке становить 43,4 мільйони гривень. Такі дані оприлюднило обласне управління статистики.

Проте, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то обсяг експорту став меншим на 0,4%, а імпорт зріс аж на 22,9%, або на 75,8 мільйона доларів. І це – тривожний дзвінок для економіки нашої області.

Читайте також: Слідчі Хмельницького ДБР викрили підпільну гуральню: вилучений алкоголь міг становити смертельну небезпеку

Хмельниччина проводить зовнішньоторговельні операції із 124 країнами світу. Серед країн Євросоюзу найбільше товарів вироблених нашим регіоном, купували у Німеччині, Польщі, Нідерландах, Іспанії, Бельгії та Італії. Серед інших країн, що не входять у Євросоюз, найбільшими покупцями товарів із Хмельниччини є Туреччина, Єгипет, Російська Федерація та Білорусь.

Водночас імпортує наша область найбільше із Німеччини, Італії та Польщі. Це, якщо говорити про країни Євросоюзу. Серед країн, що не входять до Євросоюзу, найактивнішими покупцями товарів з нашого регіону є Китай, Російська Федерація, Туреччина, Білорусь, Саудівська Аравія.

Найбільше непокоїть те, що ми, разом із більшістю українських регіонів, невпинно скочуємось на позиції європейського сировинного придатку. Від нас на експорт ідуть насіння, жири – тваринні і рослинні, залишки і відходи харчової промисловості. Натомість з-за кордону ми імпортуємо паливно-мастильні матеріали, механічні та електричні машини, транспортні засоби.

Тобто за кордон ми віддаємо або сировину, або продукти її неглибокої переробки, а звідти купуємо високоточні машини та механізми. І це – вельми неприємний факт. Адже колись Хмельниччина виробляла високоточні прилади для багатьох галузей та славилась як регіон із високими технологіями.

" " " "