На Хмельниччині говорили про підтримку лікарів – як наша область вступила в другий етап медреформи

878

Другий етап медреформи розпочався із квітня 2020 року. При цьому її противники бояться скорочення у лікарнях та закриття приміщень. У МОЗі наголосили – над цим працюють. Тарифи на медпослуги були затверджені у лютому, проте деяка вартість не відповідає реальним затратам. Всього процес реформ у відомстві може затягнутись до трьох років.. Про проблеми та здобутки у галузі представники міністерства говорили на прикладі Хмельниччини.

Вже із квітня другий етап медреформи змусив керівників лікувальних установ укласти угоди із НСЗУ. Серед таких – обласна лікарня. Тут уже стали неприбутковим підприємством.

Хмельницький протипухлинний центр також вступив у медреформу – гранична сума отриманих коштів від НСЗУ складає 96 мільйонів гривень. Заклад, як каже керівник, забезпечений усіма медикаментами. А от зарплати персоналу збільшились лише на 5-ту частину.

Частині із закладів перетворяться у філії. Перед загрозою закриття стали спеціалізовані медустанови. Та, як кажуть у департаменті охорони здоров’я, це скоріше оптимізація системи, а не знищення мережі.

В міністерстві не приховують – другий етап впровадження медреформи проходить не ідеально. Тож працюють над стратегією та нормативною базою.

 

" " " "