На Хмельниччині медзаклади недоотримали понад чверть мільярда гривень

Багато медичних закладів, з тих чи інших причин, не підписали договір з НСЗУ

1129

На Хмельниччині з початку поточного року медичні заклади області недоотримали 264 мільйони гривень державного фінансування. Про це повідомив у своєму дописі в соцмережі  Facebook голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради Михайло Радуцький.

Схожа ситуація спостерігається не тільки у Хмельницькій області, а й в ряді медзакладів в інших регіонах країни. Наразі задля того, щоб вирішити це питання в Кабінеті міністрів прийняли тимчасовий план дій. В рамках антикризового пакету заходів, медичним закладам, які недоотримали фінансування, виділять додаткові гроші. Так у керівництва цих лікарень з’явиться час, щоб вирішити свої проблеми та якнайшвидше підписати договори з НСЗУ. Також ,завдяки додатковим коштам, можна буде тимчасово вирішити питання підвищення зарплат медикам. Так, за ініціативи глави держави, вже з 1 вересня поточного року Кабінет міністрів України почне щомісяця виділяти  по 2 мільярди гривень на заробітну платню для лікарів та молодшого медичного персоналу. Це дасть змогу вже до кінця 2020 року поступово підвищити зарплати медичному персоналу усіх категорій на 30-70% від ставки.

“Комітет робить усе можливе, щоб у бюджеті на 2021 рік фінансування медичної галузі було збільшено до 6% від ВВП країни. Завдяки цьому ми зможемо з наступного року побудувати систему, яка дозволить нарешті самим лікарям заробляти значно більше”, – резюмував народний депутат.

Читайте також: Брак персоналу та  технічні недоліки – які є проблеми тепер у медичній галузі

При цьому Радуцький додав, що в рамках другого етапу медичної реформи, який розпочався після 1 квітня цього року, багато медичних закладів Хмельниччини отримали більш високе фінансування. Однак ціла низка лікарень, з тих чи інших причин, не підписала договір з НСЗУ, через що зіткнулася з проблемою браку фінансових ресурсів. Саме тому запропонований Кабміном план дій має тимчасовий характер. Завдяки цьому медзаклади з подібними проблемами зможуть вирішити усі свої питання до підписання договору, після чого значних скорочень фінансування не виникатиме.

" " " "