На Хмельниччині повернули державі незаконно приватизований великий земельний масив

Вартість повернутої землі становить понад 18 мільйонів гривень

1082

На Хмельниччині, за позовом обласної прокуратури, скасували право приватної власності на 310 гектарів землі у Летичівському районі. Про це йдеться у повідомленні прес-служби обласної прокуратури.

Іще з 1995 року цієї землею на правах колективної власності володіла агрофірма. Однак після того відбулася зміна статусу сільгосппідприємства: воно стало ТОВ.

У такому випадку закон зобов’язує всю землю, якою користувалось колишнє підприємство, або роздати у людям, які працювали на колишньому сільгосппідприємстві, або передати в комунальну власність. А вже згодом нові власники можуть віддати (або не віддати) свої частки в оренду новоствореному ТОВ. Однак цього не сталося.

Невідомо яким правдами чи неправдами керівництво ТОВ оформило право власності на цю землю і спокійнісінько нею користувалось. Звісно, нікому ніяка плата за користування земельними паями не виплачувалась, адже земля була у власності товариства.

Читайте також: Поблизу Хмельницького орендар незаконно забудував ліс: що вирішив суд

Виявивши це порушення, обласна прокуратура подала судовий позов щодо скасування права власності сільгосппідприємства на цю землю. Суд задовільнив прокурорський позов.

Отже, 310 гектарів землі вартістю понад 18 мільйонів гривень повернули у розпорядження місцевої територіальної громади.

" " " "