На Хмельниччині рятувальник звернувся до паліїв

В області щодоби продовжують вигорати десятки гектарів землі

4972

На Хмельниччині, втім, як і всюди в Україні склалась катастрофічна ситуація з пожежами в екосистемах. Щодня в області вигорає по 40-50 гектарів землі. Нерідко це земля під лісовими угіддями. Вогонь поглинає все живе, включаючи й рослини, за лічені хвилини. Натомість новий ліс росте десятки років. Аби ще раз нагадати про неприпустимість підпалу сухої рослинності, до краян завернувся заступник начальника головного управління ДСНС у Хмельницькій області Андрій Козак.

“У такий надважкий для всього людства час, коли ще й всесвітня пандемія щодня забирає життя людей, знаходяться нелюди, які продовжують свідомо спалювати суху траву. Через це горять ліси, житлові будинки, людські угіддя. Заживо згорають тварини та їхнє потомство”, – каже керівник.

Рятувальники ДСНС вже просто збиваються з ніг, не встигаючи гасити одну пожежу за іншою. Не вистачає ні техніки, ні людських рук. Попри це, у них сьогодні є ще одне надважливе завдання – запобігання розповсюдженню коронавірусу. Вони обробляють спецрозчинами вулиці та житлові будинки, працюють із людьми, намагаючись розтлумачити їм серйозність загрози, патрулюють із Нацполіцією на блокпостах.

Крім того, пожежники Хмельниччини, разом із вогнеборцями з усієї України, допомагають гасити масштабні лісові пожежі, що майже тиждень палають у Зоні відчуження. Тим  часом, лише за минулу добу  рятувальникам довелося гасити чотири лісові займання тут у нас, на Хмельниччині. І це – не рахуючи десятків пожеж на відкритій місцевості. Вогонь надзвичайно швидко поширюється територіями, загрожуючи поглинути не лише все, що росте і живе у минулорічній траві, але й людські житла і господарські будівлі.

“Сприяє цьому звісно ж посушлива погода.  А найголовніше – безвідповідальне та іноді шизофренічне ігнорування паліями цієї проблеми”, – підсумував посадовець.

Андрій Козак також подякував усім добровільним помічникам, небайдужим краянам, які не залишаються осторонь і допомагають рятувальникам у боротьбі з вогнем. Він також закликав усіх паліїв схаменутись і не завдавати природі та й собі самим непоправної шкоди.

" " " "