На Хмельниччині виявили нове джерело сказу: усіх бездомних собак і котів в окрузі будуть знищувати

Власники домашніх котів і собак мали б не випускати їх з дому хоча би кілька днів

1760

Новий осередок захворювання на сказ виявлено у Старокостянтинівському районі. Там небезпечний вірус проявився у домашньої телиці. Причому лабораторні дослідження підтвердили у тварини цю смертельно небезпечну недугу, йдеться в повідомленні ДП “Старокостянтинівське державне лісове господарство”.

 

Хвору телицю виявили у селі Великі Мацевичі. Ситуація погіршується тим, що тварина не утримувалась у хліві, а перебувала на вільному випасі, тобто там, де випасають і решту сільської худоби. А вірус сказу, як відомо, передається не лише із кров’ю інфікованої істоти, але й через слину.

У зв’язку з такою тривожною ситуацією в районі відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії. На засіданні були намічені першочергові заходи, які необхідно вжити як у Великих Мацевичах, так і на всій прилеглій території, що входить до загрозливої зони.

Читайте також: Скажений бичок: на Хмельниччині знову активізується сказ

Усіх людей і домашніх тварин у Великих Мацевичах мають обстежити. Крім того, проведуть щеплення усіх тварин у самому селі та в навколишніх селах. Люди, які контактували зі скаженою телицею, вже отримують антирабічні щеплення.

Усіх бродячих тварин, зокрема котів і собак, в окрузі буде знищено. Тому власникам собак і котів рекомендують цими днями не випускати своїх дмашніх улюбленців на прогулянку. Так само в загрозливій зоні мають організувати відстріл лисиць з метою прорідження їхньої популяції. Крім того, мають провести дератизацію у Великих Мацевичах та інших селах, що знаходяться поблизу.

Проведуть також повну дезінфекцію місця, де знаходилась інфікована телиця. Члени надзвичайної комісії сподіваються, що завдяки таких жорстким заходам вдасться запобігти поширенню смертельного вірусу.

 

" " " "