На Хмельниччині – вже третій випадок дифтерії: дівчина в реанімації

Медики б'ють на сполох і закликають вакцинуватись, поки хвороба не застала зненацька

6688

На Хмельниччині цьогоріч зафіксовано вже третій випадок дифтерії. Це – небагато. Та якщо зважити, що попередні  вісім років в області не фіксували жодного випадку захворювання на цю недугу, то ситуація викликає тривогу. Третя хвора, в якої діагностували дифтерію – 20-річна дівчина із Летичівського району, розповідає медіа-ресурс “Є”.

Дівчина стала погано почуватися ще 4 листопада. Самолікування нічого не дало, і вона змушена була через два дні звернутись  до сімейного лікаря. Лікарка безпомилково визначила симптоми дифтерії та негайно відправила пацієнтку до Хмельницького, в інфекційну лікарню. І вже там діагноз підтвердився: дівчина виявилась хворою на дифтерію. Зараз вона перебуває в реанімації, і лікарі визначають її стан як середньої важкості.

Читайте також: На Хмельниччині трохи спаде напруга із закупівлею інсуліну: гроші пішли в райони

Водночас медики перевіряють усіх, хто контактував з небезпечною пацієнткою. Двом із них терміново зробили щеплення від дифтерії. У чоловіка хворої діагностували ангіну, та про всякий випадок його теж забрали до інфекційної лікарні.

Загалом ситуація неспокійна. Після тривалого, майже десятирічного, періоду затишшя небезпечна недуга знову почала  наступ в Україні. Від початку року до 4 листопада в нашій державі діагностовано 22 випадки захворювання. Це начебто й не така загрозлива цифра. Та якщо зважити, що за попередні 8 років загалом було виявлено усього 56 випадків, то ситуація не може не викликати тривоги.

Єдиний надійний захист і порятунок – вакцинація. Дітям проводять щеплення від дифтерії у 2, 4 та 6 місяців. Згодом, у півтора року, проводять ревакцинацію. Після того наступну дозу вакцини діти одержують у шість років, і ще одну у 16.

Дорослим слід робити ревакцинацію кожні 10 років. Тобто, якщо її робили у школі за графіком, у 16  літ, то наступного разу треба ревакцинувати у 26 років, потім у 36 і так далі. Тому не зволікайте: якщо ваші 10 років уже минули, знайдіть час і завітайте до лікаря, аби зробити щеплення. Так ви вбережете своє власне життя і не станете джерелом небезпечної інфекції для своїх близьких.

" " " "