На Хмельниччині засудили чоловіка, котрий намагався вбити свою співмешканку

В ході конфлікту зловмисник наніс потерпілій дев'ять ударів ножем

745

Ізяславський районний суд визнав винним 54-річного мешканця смт Теофіполь у замаху на вбивство своєї співмешканки. Про це повідомила прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Інцидент трапився в смт Теофіполь ще на початку літа минулого року, 12 червня. Тоді п’яний 54-річний місцевий житель, прийшовши додому, почав конфліктувати зі своєю співмешканкою через ревнощі. В ході конфлікту він вийшов до підсобного приміщення, взяв звідти розкладного ножа після чого повернувся в оселю та наніс потерпілій дев’ять ударів в область тулуба.

На щастя жінка змогла вирватися з рук неадеквата та покликати на допомогу. На шум відреагувала сусідка потерпілої. Побачивши усю картину вона одразу ж викликала швидку.

За висновками медиків п’ять ножових поранень були такими, що кваліфікуються як тяжкі тілесні ушкодження, що загрожували життю жінки в момент їх нанесення. Завдяки вчасно наданій кваліфікованій допомозі життя потерпілої вдалося врятувати.

В ході засідання суду підозрюваний лише частково визнав свою провину пояснюючи це тим, що не мав наміру вбивати жінку. За його словами він запам’ятав тільки один удар в живіт, а коли побачив свою співмешканку в крові, то спробував вчинити самогубство, порізавши собі шию.

У свою чергу потерпіла розповіла, що проживає з цим чоловіком протягом дев’яти місяці.  Того дня вона працювала на городі, а коли прийшов її співмешканець, то він одразу ж почав сваритися на ґрунті ревнощів. В хаті конфлікт продовжився. Зловмисник ненадовго вийшов у двір, а коли повернувся то дістав ножа та почав бити її. Потерпіла змогла від нього вирватися, однак в коридорі він її наздогнав та наніс ще один удар ножем у спину. Жінка знову змогла відпихнути свого кривдника, вибігти на вулицю та покликати на допомогу.

Слід зазначити, що після цього інциденту потерпіла звернулася до суду з проханням не позбавляти співмешканця волі, адже вона його пробачила та не має до нього претензій.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши усі обставини злочину, суд не встановив підстав для перекваліфікації злочину, як того просила потерпіла та сторона захисту підозрюваного.

При цьому суддя акцентував увагу на тому, що зловмисник наносив потерпілій удари ножем в область життєво важливих органів, після чого наздоганяв її та знову завдавав ножові поранення. Тому фатальних наслідків вдалося уникнути лише через те, що жінка змогла вивратися та покликати на допомогу.

Читайте також: “Суд у смартфоні” та присяжні: Зеленський анонсував реформи

«Таким чином, вибір знаряддя злочину, кількість нанесення ножових поранень, та їх припинення за вказаних вище обставин, а також заподіяння тілесних ушкоджень в область життєво-важливих органів, вказують на те, що (обвинувачений) діяв з умислом на позбавлення життя потерпілої», – ідеться у вироку.

При призначенні покарання суд врахував, що злочин, передбачений ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України,  особливо тяжкий, обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення його в стані алкогольного сп’яніння. Обставиною, що пом’якшує покарання, суд визнав активне сприяння розкриттю злочину та щире каяття.

Узявши також до уваги, що обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності, щиро розкаявся, співчував потерпілій, яка просила не позбавляти його волі, суд дійшов висновку за можливе призначити йому покарання нижче від найнижчої межі, встановленої санкцією ч. 1 ст. 115 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

 

" " " "