На Хмельницькій АЕС не можуть вчасно завершити ремонт першого енергоблоку

Планувалося, що ремонт мають закінчити до 20 грудня

1608

Хмельницька АЕС  вступить у новий 2020 рік з одним працюючим енергоблоком. Рік, що минає, вона також зустрічала з одним блоком. На енергоблоці № 1 ремонт триває вже 383 доби, тобто понад рік. Новий строк завершення ремонтних робіт намічений на 27 січня 2017 року, повідомляє Інтерфакс-Україна, посилаючись на інформацію від Державної інспекції ядерного регулювання.

Нагадаємо, що плановий ремонт першого енергоблоку  мав завершитися ще в серпні 2019. Проте під час пускових випробувань сталася аварія на турбогенераторі, внаслідок якої він став непридатним для роботи. Як з’ясувалося в ході службового розслідування, в турбогенераторі, під час його планово-попереджувального ремонту, забули шматок тканини, якою протирали внутрішню поверхню. Внаслідок цього сталося загоряння, і вийшли з ладу як статор, так і ротор генератора. Відтоді триває ремонт турбіни. І, очевидно, він виявився складнішим, ніж передбачалось.

Читайте також: Повна зупинка Хмельницької атомної: що там відбувається

Версій того, що сталося, було дві: елементарна недбалість ремонтного персоналу і теракт.  Якого висновку дійшло розслідування, наразі невідомо. Але більш ймовірна все-таки перша причина.

Отже, нова орієнтовна дата завершення ремонту перенесена на кінець січня. Тоді ХАЕС нарешті почне працювати на повну потужність.

" " " "