На “Хмельницькобленерго” поклав око Ахметов: думки спеціалістів

Холдінг Ріната Ахметова придбав майже 7% акцій хмельницької енергокомпанії

1777

Компанія “Хмельницькобленерго”, напевно – один із об’єктів державної власності, які найдовше не можуть приватизувати. Хоча колектив підприємства лякають розмовами про приватизацію вже, мабуть, із півтора десятка літ.

Однак, незважаючи на дрібних інвесторів, що володіють невеликими пакетами акцій підприємства, “Хмельницькобленерго” досі залишається підприємством державного сектору, адже державі належить понад 70% його акцій.

Власне таке співвідношення приватного і державного залишається досі. Проте у списку дрібних власників акцій відбулася зміна. Причому багато спеціалістів вважають її знаковою: володарем майже 7%-ого пакету акцій стала нідерландська компанія DTEK GRIDS, інформує “Перший діловий телеканал”.

Тут не варто зважати на країну реєстрації компанії, бо належить вона все одно українцеві. Як казав колись наш теперішній гарант, коли ще був кварталівцем: “Україна ввійшла в Європу по самі Нідерланди”. Оце – той самий випадок, адже DTEK GRIDS входить до енергохолдингу Ріната Ахметова.

І дехто небезпідставно вважає, що купівля міноритарного пакету акцій “Хмельницькобленерго” – це лише плацдарм, з якого найбагатший українець почне повне поглинання обласної енергокомпаніїї. Тим більше, що “Хмельницькобленерго” – доволі ласий шматок. Так, за минулий рік компанія показала 86 млн гривень прибутку, що для державного підприємства такого профілю є дуже гарним показником.

Заволодівши міноритарним пакетом акцій, DTEK GRIDS одержує можливість впливу. Зокрема, такий акціонер може замовити аудит підприємства, і якщо цей аудит виявить якісь вади менеджменту, то власник пакету може відстоювати свої права в цій компанії.

“Є інформація, що “Хмельницькобленерго”  буде виставлено в нинішньому році на повну приватизацію”, – розповів голова Бюро комплексного аналізу і прогнозу Сергій Дяченко.

Дивіться також: Кадрові непорозуміння. АТ «Хмельницькобленерго» вимагає законності щодо зміни керівництва підприємства

До речі, спроба заміни керівництва в “Хмельницькобленерго” також може свідчити про те, що компанію готують  до великих загальних змін. Однак в.о. генерального директора хмельницької компанії Олег Козачук теж виявився тертим калачем і своїх позицій не  здає.

Щоправда, як зазначає прес-служба самого “Хмельницькобленерго”, зміна власника міноритарного пакету акцій – це робочий процес, який  “не має жодного стосунку до намагання ФДМУ змістити чинного керівника АТ “Хмельницькобленерго”.

" " " "