На Майдані у Хмельницькому цвіте сакура: що це означає

Таке пізнє цвітіння є наслідком несприятливих факторів

1212

У Хмельницькому на Майдані Незалежності, вдруге за рік, розквітла сакура, йдеться у сюжеті колег із ТРК “Місто”.

Насправді, ці невисокі рослини, що прижились на центральному майдані міста, не сакури, а сливи трилопатеві, каже науковець із Хмельницького національного університету Людмил Казімірова.  Повторним цвітінням дерев наприкінці літа нікого не здивуєш, таке явище трапляється нерідко. Однак цвітіння  у другій половині листопада – неординарне явище.  І хоча рожеві квіточки, що де-не-де з’явилися на гіллі, милують око перехожим, це не дуже гарна ознака.

На аномально теплу осінь таке цвітіння можна списати лише частково. Насправді ж таке пізнє цвітіння свідчить про те, що рослина відчуває стрес. Причиню стресу може бути посуха, шкідники, надлишок солі у грунті, а також забруднення атмосфери. Науквці помітили: чим чистіше довкілля, тим рідше природа вибивається з графіка. У лісі, подалі від міст і шкідливих викидів, усе розвивається і квітне за розкладом.

Читайте також: У Хмельницькому побільшало сакур

Крім того, каже науковець, за такого пізнього цвітіння, рослина не встигне закласти на наступну весну нові бруньки, а отже навесні вона вже не зможе так буйно квітнути як зазвичай.

Проте, незважаючи на причини, що викликали цвітіння, хмельничани мимоволі зупиняються біля хоробрих квіточок, що вибилися на світ наприкінці осені та розквітли під похмурим небом листопада.

" " " "