На Україну йде чотири віруси грипу. В аптеки вже завезли вакцини.

1180

До України йде грип. До вже знайомих штамів вірусу приєднається новий.

Новий епідемічний сезон захворюваності на грип традиційно розпочинається у жовтні. Наразі хворих на грип хмельничан вже більше п’яти тисяч.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я повідомила про чотири типи грипу, що «гулятимуть» Хмельниччиною. Два віруси типу А (Мічіган та Сінгапур), а також дещо видозмінений вірус типу В (Колорадо). Крім того, буде і новий гість – вірус типу В (Ямагата) Епідеміологи кажуть, найнебезпечніші віруси типу А. Але сказати, який саме вірус пануватиме – медики не можуть.

 У групі ризику діти до трьох років, люди похилого віку, ті, хто має хронічні захворювання та подоляни, яким через професію доводиться контактувати із великою кількістю людей – вчителі, водії, лікарі, продавці та інші. Що ж до щеплень, то з міського бюджету щороку виділяють кошти на вакцини для пільгових категорій дітей. Минулого року виділили більше 260 тисяч гривень, цьогоріч – на сто тисяч менше.

Усі інші можуть придбати вакцину проти грипу у аптеках міста.

Щеплення потрібно зробити заздалегідь, хоча б за два тижні до початку епідемії, щоб встиг сформуватись імунітет. Хмельничани нібито і не проти щеплень, але проходити вакцинацію не поспішають і обирають інші методи лікування.

 Лікарі все ж радять щеплюватись. Вакцинація хоч і не дає стовідсоткового захисту від хвороби, та в рази полегшує її перебіг.  В якості профілактики медики радять уникати великих скупчень людей, якісно харчуватись, мити руки та провітрювати приміщення, в яких знаходитесь.

 

 

" " " "