На Ярмолинеччині говорять про створення ОТГ. Підсумки тижня .

1211

Потенційна громада – проте без згоди усіх сільських рад. На Ярмолинеччині говорили про  об’єднання. Після початку децентралізації в районі  вже створили дві ОТГ – Солобковецьку та Баламутівську. Решта населених пунктів  гуртуватись поки не поспішають. Як зізнаються у районі – вже втратили значну суму інфраструктурної субвенції, проте все ж планують встигнути заскочити хоча б в останній вагон поїзда під назвою «добровільне  об’єднання».

Ярмолинецький район має на своїй території уже дві створених громади – Баламутівську та Солобковецьку. Останній – менше, ніж рік, проте вона вже створює комфорт для жителів. Для  тих же сіл, що знаходяться поблизу траси,  бюджети дозволяють  дбати про благоустрій навіть без приєднання.

Децентралізація  має чимало противників серед сільських керівників. Серед тих, хто змінив свою думку – Сергій Деркач, він очолює Москалівську  сільську раду.

Голова адміністрації  каже,  через затягування  утворення громади із центром у Ярмолинцях тут вже втратили суттєвий фінансовий ресурс.

Саме тому у районі провели круглий стіл із головами усіх сільських рад. Аби показати усі переваги  ОТГ , свої здобутки демонструвала  Солобковецька ОТГ. Громаді – трохи менше ніж рік.  З 28 мільйонів тут мають 14 власних надходжень. У громаді вже поремонтували дороги, забезпечили навчальні заклади усім необхідним  та створили парк комунальної техніки.  Проте  ОТГ вже задумується над тим, як отримувати надходження  в подальшому. Для цього планують  запустити в дію на території  громади дві сонячні електростанції.

Серед тих , хто залишається у невизначеності  під час створення громади – сільська  медицина.  Для  сільрад  пропонують самим утримувати ФАПи та працівників, а це – додатковий фінансовий тягар для громад. А ще галузь вже зараз відчуває кадровий голод.

Поки сільські голови думають , часу на добровільне об’єднання стає все менше. У районі не приховують   – створення громади затягнулося через  амбіції окремих посадових осіб.

Наприкінці листопада через зміни до перспективного плану, сільські та селищні громади  матимуть можливість добровідбно приєднуватися до вже утворених  ОТГ та міст обласного значення. Поки ж в області  продовжують  заохочувати потенційні громади до активності.

Поки на Ярмолинеччині  лише на шляху до успіху, а ОТГ , що ризикнули, вже демонструють  хороші здобутки та потужну команду.

" " " "