Нарешті вільні – Жванецька ОТГ перемогла «Нафтогаз» у Верховному суді

926

Нарешті вільні! Три роки тривала запекла боротьба між НАК «Нафтогазом» і Жванецькою ОТГ. Нафтогазівці вимагали через суд сплатити рекордну суму – 35 мільйонів гривень – за будівництво газогону середнього і високого тиску. Трубу прокладали ще у 2011-му. Тоді Уряд взяв на себе зобов’язання фінансувати роботи.Однак, коли об’єкт був майже готовий,субвенції раптово припинилися. А Сокільська сільська рада за документами опинилася у боргових заручниках. Після децентралізації боргове придане перейшло до Жванецької громади, і почалося.  Протистояння докотилося аж до Верховного суду. Нині на кону стояло 16 мільйонів гривень – вартість газогону високого тиску.

Якщо просто, то у НАК «Нафтогаза» не виникає жодних сумнівів, що Сокільська сільська рада з річним бюджетом у 300 тисяч гривень могла самотужки будувати газопровід вартістю 35 мільйонів гривень. Словом, договір чинний, а держава в особі Уряду ні при чому. Захисник Жванецької громади це твердження спростовує.

В Жванецькій ОТГ проживає близько 5-ти тисяч жителів. Зведений річний бюджет разом із дежсубвенціями дорівнює сумі виставлених претензій. Що означає фактичну смерть громади. У разі поразки, це був би перший в новітній історії України випадок, коли ОТГ б не об’єднували, а розпускали.  Однак, заслухати доводи голови тергромади суд не забажав.

Утім,після коротких дебатів, через кілька хвилин обговорення в нарадчій кімнаті, суд виносить рішення на користь громади.

Отож, нарешті вільні! Цікаво, що під час судового слухання чи не вперше за всю історію протистоянь,а це близько 3-х років, були присутні представники третьої сторони процесу – Уряду України. Ба більше, державники висловили підтримку Жванецькій громаді. Утім, хто ж зрештою заплатить НАК «Нафтогазу» за будівництво газогону – невідомо.

" " " "