Не без проблем, але з здобутками: лісівники краю підсумували результати роботи в 2017-му.

912

Лісівники з усієї області підсумували роботу за рік минулий і намітили плани на майбутнє. Колегія управління лісомисливського господарства Хмельниччини зібрала увесь керівний склад структури. Говорили про проблеми, котрих, на жаль, сьогодні мають чимало. Але не оминули увагою і здобутки. На сьогодні наше обласне управління вважається одним із кращих в країні.

2017-ий приніс лісівникам Хмельниччини чимало здобутків: вони – одні із кращих в країні за якісними показниками роботи. Середня заробітна плата на підприємствах складає майже13 з половиною тисяч гривень. І це – не межа. Підприємства-лідери подекуди мають ще кращі результати. Середній заробіток працівників Ярмолинецького лісового господарства, котре поруч із Славутським та Кам’янець-Подільським в 2017-му у трійці передовиків, 14 із половиною тисяч. Керівник підприємства каже, таких результатів вдалося досягти, перш за все, завдяки людям. Котрі у лісі працюють не лише за звичною схемою.

Бджільництво, продаж дичини, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів та ягід – все це приносить хороший прибуток, кажуть лісівники. Утім, все ж таки головний заробіток – деревина. За яку час від часу доводиться поборотися. Одна із проблем, з якою все частіше доводиться стикатися лісівникам – так звані чорні лісокради. Управлінці не приховують, відстежити їх стає дедалі важче. Бо мисливці за деревиною оснащені такою технікою, про яку самим доводиться лише мріяти. Аби не відставати, розповідають в лісгоспі, до операції по відлову злодіїв все частіше і активніше підключають правоохоронців. Іще одна проблема – найболючіша – зміна клімату. Через неї в лісі побільшало і хвороб, і шкідників. Найзлісніший з яких верхівковий короїд. Через нього в області пошкоджено аж 6 тисяч гектарів лісу. Спосіб боротьби із ним єдиний – санітарна рубка.

На місці кожного вирубаного дерева має вирости нове – це головний принцип роботи будь-якого лісівника. Цьогоріч, до прикладу, вдалося відновити ліси на площі у майже півтора тисячі гектарів. Лісівники обіцяють, нові дерева будуть більш пристосовані до нового українського клімату. Наразі ставлять на модрину європейську. Породу вирощують самостійно – на Хмельницькому підприємстві.

На підприємстві вирощують чимало цінних порід дерев. Незабаром вирощуватимуть ще більше. У планах лісівників на 2018-ий – створення двох потужних центрів зі зрощення посадкового матеріалу, один із яких планують відкрити в Хмельницькому.

Вартість одного такого центру – близько 6 мільйонів гривень. Лісівники кажуть, коштів не жалкуватимуть, бо переконані – матимуть неабиякі результати. Бо на сьогодні подібних немає не лише в області, а й в країні.

 

" " " "