Нові громади – непрості виклики

622

25 жовтня вибори в країні  відбуватимуться за новою територіальною основою. Після затвердження перспективного плану на Хмельниччині вся територія буде покрита громадами. Однак яка буде їх ефективність – ще не відомо. Адже не всі пропозиції майбутніх ОТГ були враховані при формуванні  цього плану.

Вже 25 жовтня країна обиратиме представників у ради за новими правилами та новій тероснові. А ОТГ перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державною скарбницею.

Частина громад, що без вагань об’єднались три-чотири роки тому, вже віцдчули переваги від  своєї рішучості. Хоча визнають – частина проєктів через карантин довелося відкласти.

Поки ж ті населені пункти, які добровільне об’єднання прогавили, не приховують тривоги. Адже, до прикладу, в майбутній Ізяславській громаді відстань між селами значна. А от підприємств, що наповнюють місцевий бюджет, мало.

Як кажуть у міністерстві розвитку громад та територій, оцінювання якості розвитку ОТГ пропишуть у законодавстві.Одне з завдань децентралізації  – створити ефективне місцеве самоврядування і покращити послуги, які надаються мешканцям. Як виміряти цю ефективність  – поки думають у міністерстві.

В ході децентралізації органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень та ресурсів. Тож мешканці громад мають відповідальніше поставитися до вибору  голів та депутатів.

" " " "