Новий адміністративно-територіальний устрій – в державі триває обговорення

1219

Громади знову у Хмельницькому. Понад 20 представників ОТГ краю приїхали до обласногу центру. Прохали знову донести свої зауваження при формуванні нових районів. Скільки  їх має бути – поки невідомо. Адже у проєктах кількість різна –  і 3, і 4, і 5. Нещодавно жителі Славути просили залишити окремо їх район як самостійний. А у понеділок вже старости Сатанівської громади просились до Хмельницького.

Зараз в області вже є 59 громад. А 27 сільських рад і досі не у складі жодної ОТГ.Серед таких – село Курівка. Воно увійде до Сатанівської громади. Таке приєднання неминуче, адже вже восени вибори мають пройти на новій територіальній основі. Представники Городоччини кажуть  – їм вигідніше бути у складі Хмельницького району.

Як кажуть представники Сатанівської громади, саме зручніша інфраструктура з обласним центром дозволяє жителям там працевлаштовуватись.

В адміністрації кажуть, новий поділ на райони потрібен, аби райради та ОТГ не виконували одні й ті ж функції. До того ж, вже зараз в адміністраціях відчувається кадровий голод – кращих спеціалістів переманюють ОТГ.  А райради не мають фінансового ресурсу утримувати штат.

Повноваження утворювати та ліквідовувати райони належать Верховній Раді. Усі пропозиції до існування нових районів пропонує Мінрегіон. Поки їх декілька, проте має бути баланс у кількості населення. Значна частина прилеглих районів хоче до Хмельницького.  Та остаточні рішення – за народними депутатами.

Депутати обласної  підготували звернення, де прописані пропозиції поділу на райони. Їх мають  розглянути на черговій сесії 24 червня.

" " " "