Об’єкт із багатьма невідомими: що ховається під велетенським шаром відходів на сміттєзвалищі у Хмельницькому

Міське сміттєзвалище майже вичерпало свій ресурс

2683

Хмельницький полігон твердих побутових відходів треба якнайшвидше закривати. Міський смітник вже майже вичерпав свій ресурс. Та й вік його такий, що йому давно вже пора “на пенсію”. Але для грамотного закриття сміттєзвалища, з дотриманням усіх санітарних норм, знадобиться щонайменше 3-4 ороки, інформує “НГП”, посилаючись на висновки, що містяться у звіті британської компанії WSP, яка вивчала цю проблему.

Головний міський смітник експлуатується з 1956 року. Тобто його вік уже перевищив шість десятиліть. Щороку він приростає десятками тисяч тонн побутових відходів. Причому, як прогнозують експерти, найближчими роками річний вал відходів зросте, принаймні, на 13 тисяч тонн, або на 14%. Далі смітнику немає куди рости.

Тим більше, що ніхто із нині сущих не знає, що приховують під собою його надра. Як з’ясувалося при вивченні, чомусь не зберігся жоден проектний документ на цей об’єкт. Отже, що там всередині ніхто не знає.

Читайте також: У Хмельницькому пропонують зменшити чисельність безпритульних собак

Тому треба терміново закривати полігон. Але для того, щоб це зробити грамотно, з дотриманням екологічних норм, знадобиться 3-4 роки, кажуть експерти. Адже такі справи не робляться авральними темпами, а за спеціальною технологією, що передбачає певні строки на стабілізацію схилу, дегазацію та, зрештою, формування захисного екрану.

Ясна річ, поки усе це робитиметься, звалище ще не буде закрите, однак уже й не зможе експлуатуватися. Отже, щоб не було катастрофи, про облаштування нового міського смітника слід подбати вже сьогодні.

" " " "