Операція з реорганізації в дії.

1209

Половину закрити – половину залишити. Напередодні, в селищі Стара Синява відбулася чергова сесія місцевої ради. Окрім звичних питань для району, в переліку порядку денного були  й ті, які зібрали близько сотні педагогів краю. Вчителі прийшли відстояти свої навчальні заклади, котрі  депутати пропонували закрити.

Більше тридцяти питань порядку денного, та найбільш кричущі – в кінці списку. В Старосинявському районі на сьогоднішній день діє близько двох десятків освітніх закладів.  Там навчається понад півтори тисячі учнів. Напередодні доля майже десятка установ зависла в повітрі – на  19-ту сесію селищної ради  були винесені питання про закриття шкіл.

Районні посадовці, які відповідають за освіту, запевняють – рішення із ліквідацією є вимушеним. А саме – через недостачу коштів та малу кількість учнів в деяких школах.

Аби не допустити ліквідації цілої низки навчальних закладів, на сесію прийшли педагоги та батьки. Люди вимагали зупинити непоправні дії. За їхніми словами, коли ліквідують школи і без того зубожілі села попросту зникнуть із географічної карти.  А й так мала кількість молоді, яка проживає в селах, поїде навчатися до міста.

Окрім батьків, на захист своїх навчальних закладів стали і педагоги. Директор першої Старосинявської ЗОШ  каже, про ліквідацію заговорили тільки тепер, коли в школах почалися ремонти та підготовка до нового навчального року. Зараз же підписано близько двох десятків  заяв на вступ до першого класу. Тому не розуміє, чому саме його школа потрапила в цей список.

Ще одним фактом коливань ваги на ту чи на іншу сторону стала енергоефективність закладів. Наприклад, на опалювальний сезон однієї із шкіл пішло чотири тисячі гривень.

Місцеві депутати від всеукраїнського об’єднання «Свобода» наголошують, такими діями з боку всього депутатського корпусу всі реформи будуть зводитися нанівець. В тому числі і територіальна.

Чи то побоявшись людського обурення, чи то простого  бажання зайти у кабінку, але окремі депутати навіть висловили пропозицію про таємне голосування за закриття навчальних закладів.

Людей  таке рішення обурило. Заговорили навіть про такий собі місцевий імпічмент голові та депутатам.

Окрім педагогів та громадськості, на захист навчальних закладів приїхали і обласні депутати. Свободівець Юрій Смаль переконаний, із закриттям шкіл зникне колиска української нації.

Зрештою, після чотирьох годин дискусій ліквідувати або ж реорганізувати жодного закладу не вдалося. Але це тільки питання часу. В порядку денному наступної сесії можуть знову з’явитися ліквідаційні питання.

 

" " " "