Пенсія стане недоступною для кожного третього жителя Хмельниччини

Світовий банк склав прогноз щодо пенсійного забезпечення українців

1066

В Україні вже у 2045 році може настати ситуація, коли кожен третій громадянин пенсійного віку не буде отримувати пенсії. Такий похмурий прогноз дає нашій країні Світовий банк, пише прес-служба Мінсоцполітики.

Відповідно до цього прогнозу, вже через два-три десятиліття в Україні настане ситуація, коли лише 70% від усіх 60-річних громадян зможуть вчасно піти на пенсію і отримувати виплати з Пенсійного фонду. Решті, тобто кожному третьому, через відсутність страхового стажу, доведеться працювати або довше, або до самого кінця життя.

Але й навіть ті громадяни, яким стаж дозволить вийти на пенсію вчасно, будуть отримувати жалюгідні виплати. Так, якщо зараз коефіцієнт заміщенні зарплати пенсією становить приблизно 29%, то вже через 20-30 років він становитиме лише 18-20%.

Крім того, Світовий банк робить такі висновки:

  • ухилення від сплати  внесків, перш за все, відбувається не за рахунок незадекларованої праці, а за рахунок заниження офіційних зарплат;
  • найменша частка тих, хто платить пенсійні внески, спостерігається серед молоді, яка ще навчається, а також серед людей передпенсійного віку, які не можуть знайти собі офіційної роботи;
  • жінки більш дисципліновані у сплаті пенсійних внесків, ніж чоловіки.

“Ми, безумовно, обираємо свій шлях, але детально аналізуємо досвід інших країн, щоб не допустити помилок і адаптувати кращі практики так, щоби вони могли заробити і бути ефектними саме в наших умовах. Тому ми високо цінуємо співпрацю зі Світовим Банком, їхню експертизу і конкретну допомогу, особливо, коли це відбувається в такій конструктивній атмосфері “, – заявила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Крім того, в Україні спостерігається вкрай несприятлива демографічна ситуація. Через низьку народжуваність в країні з кожним роком меншає людей працездатного віку. Натомість людей пенсійного віку стає дедалі більше.

Читайте також: В Україні середня пенсія може вирости до семи тисяч грн: новий план Кабміну

Втім, така ситуація характерна не лише для України, а й для всієї Європи. Але Західній Європі поки що вдається вирішувати свої проблеми за рахунок притоку дешевої робочої сили зі сходу. Україні ж на поповнення трудових ресурсів розраховувати не доводиться.

Через низьку платню робота в Україні не вабить навіть самих українців, і вони змушені шукати собі застосування за кордоном. Відтік трудових ресурсів за кордон – ще одна причина демографічної, а відтак і пенсійної та бюджетної кризи в Україні.

" " " "